Un raport elaborat de un comitet de experţi din Spania recomandă ca smartphone-urile vândute în această ţară să poarte un avertisment privind impactul lor potenţial asupra sănătăţii, relatează The Guardian.
De asemenea, documentul solicită ca medicii să întrebe pacienţii despre timpul petrecut pe ecrane în timpul consultaţiilor, mai scriu şi cei de la El País.
Raportul, care are aproape 250 de pagini, propune măsuri stricte pentru a limita expunerea copiilor la tehnologie.
Recomandările includ interzicerea accesului la dispozitive digitale pentru copiii sub 3 ani, limitarea accesului la tehnologie pentru copiii între 3 şi 6 ani doar în situaţii excepţionale sau prioritizarea utilizării telefoanelor fără acces la internet pentru copiii între 6 şi 12 ani, alături de promovarea activităţilor offline, cum ar fi sportul.
Vezi mai multe articole din categoria externe Raportul sugerează etichetarea smartphone-urilor cu avertismente despre riscurile pentru sănătate asociate cu utilizarea lor, inclusiv efectele reţelelor sociale şi expunerea la conţinut nepotrivit.
Aceste avertismente ar trebui să apară şi sub forma unor notificări pe ecran, indicând riscurile şi timpul maxim recomandat de utilizare a anumitor aplicaţii.
Comitetul solicită guvernului să clasifice dependenţa de telefoane mobile ca o problemă de sănătate publică, facilitând astfel dezvoltarea măsurilor preventive şi a sistemelor de detectare timpurie.
În acest sens, se propune ca întrebările despre utilizarea tehnologiei şi comportamentele problematice să fie incluse în consultaţiile medicale pentru toate grupele de vârstă.
Comitetul a fost format ca răspuns la creşterea alarmantă a consumului de conţinut online, inclusiv pornografie, în rândul copiilor.
Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a descris această situaţie drept o „epidemie autentică” în ianuarie, citând statistici care arată că unul din patru copii sub 12 ani are acces la astfel de conţinut.
Raportul adoptă o perspectivă mai largă asupra utilizării dispozitivelor digitale de către copii, în contextul unui dezbatere globală privind expunerea acestora la tehnologie.
Franţa, de exemplu, recomandă interzicerea smartphone-urilor pentru copiii sub 13 ani şi a accesului la reţelele sociale pentru cei sub 18 ani.
Guvernul spaniol, condus de o coaliţie socialistă, a propus în iunie o lege menită să protejeze minorii.
Această lege propune instalarea implicită a controalelor parentale pe smartphone-uri, creşterea vârstei minime pentru crearea conturilor pe reţelele sociale de la 14 la 16 ani şi campanii educative naţionale pentru a ajuta copiii şi adolescenţii să navigheze în siguranţă în mediul online.
Raportul sugerează, de asemenea, instruirea familiilor şi şcolilor în privinţa utilizării sigure a tehnologiei şi eliminarea aplicaţiilor educaţionale care încurajează satisfacţia imediată.