Atât cei conectați cu instituțiile euroatlantice, cât și cei cu un angajament tradițional sau antisistem trebuie să participe împreună la susținerea parcursului euroatlantic al României, arată rectorul UBB, profesorul Daniel David, în analiza publicată pe blogul personal.
„România euroatlantică, dacă este bine realizată, este România bazată pe știință și religie, exprimate în instituții moderne democratice și biserică, care ne asigură eficient drepturile personale și bunăstarea tuturor (nu doar a unora).
Alternativa este obscurantismul și superstițiile, exprimate în structuri conspiraționiste antidemocratice care susțin pseudoștiința și, în timp, prin atacul la știință și religie, în sărăcie și izolare”, semnalează Daniel David în analiza citată.
Potrivit rectorului UBB, psihologul Daniel David, aproape jumătate de țară nu a participat la alegeri, context în care românii pot da dovadă de implicare civică activă atunci când sunt abordați cu încredere și decență.
„Dincolo de românii deja implicați în soarta țării, există aproape o jumătate de țară care nu a participat la alegeri și care trebuie trezită pentru protecția democrației și a României euroatlantice”, potrivit analizei realizate de rectorul UBB, profesorul Daniel David.
Astfel, cei care sunt conectați deja cu instituțiile euroatlantice sunt îndemnați să lase „aroganța de a critica și de a da lecții”, ci mai degrabă să aibă o abordare decentă în ceea ce privește angajamentul european al țării.
„Celor emancipați și conectați deja cu instituțiile euroatlantice le spun să lăsăm din aroganța de a critica și da lecții celorlalți (chiar tuturor) și din luptele de putere dintre noi.
„Lecțiile elitei” – așa cum s-au văzut în alegerile din SUA – nu au avut efect, ba poate chiar au motivat comportamente opuse în marea masă a populației generale.
Nu ne oprește nimeni să ne exprimăm și să fim activi, dar să o facem pentru cauza bună, nu pentru imaginea noastră publică, să o facem mai în liniște, începând cu cei din jurul nostru, cu „tam-tam” public doar când este absolut necesar.
Noi pe noi nu trebuie să ne convingem de calea euroatlantică, ci trebuie să discutăm cu alți români și să-i convingem cu decență pentru România euroatlantică!”, arată Daniel David.
De altfel, România euroatlantică implică și partea tradițională a țării.
„Celor cu un angajament tradițional (cum erau și bunicii mei) le spun că le înțeleg frustrarea și teama față de prezent și viitor, dar calea este România euroatlantică! România euroatlantică trebuie însă să se facă mai bine cunoscută lor, așa cum intelectualii care au gândit România Mare au putut face asta doar cu poporul alături de ei, popor care, atunci când i s-a explicat și a fost valorizat ca un câștigător al schimbării, i-a înțeles și i-a susținut.
Nu putem avea o Românie euroatlantică fără partea tradițională a țării!”, potrivit sursei citate.
„Celor antisistem (și am mulți prieteni buni aici) le spun că le înțeleg frustrarea și ura față de instituții corupte, cu funcționare proastă sau forme fără fond, care adesea i-au transformat pe unii în pierzători, în timp ce alții erau câștigători, în procesul modernizării euroatlantice a țării.
Cred că au fost auziți, dar calea este România euroatlantică! Să nu distrugem țara odată cu instituțiile proaste.
Hai să punem împreună conținut bun în instituțiile euroatlantice, astfel încât să nu mai avem pierzători ai modernizării.
În fine, într-o formulare mai transversală, comunităților etnice (altele decât românii) le spun că în România euroatlantică a fi bun cetățean român nu înseamnă doar a fi bun etnic român.
Poți să fii un bun cetățean român, fără a fi etnic român.
Poate unii reacționează acum emoțional bine la atacul asupra „sistemului” politic mediocru sau la teme antieuropene, dar să fim atenți că în contextul „strămoșismului” prost înțeles și promovat de alternative la România euroatlantică, în esența sa finală nu există loc pentru cetățeni români care nu sunt și etnici români! Tot transversal, bisericii și oamenilor credincioși le amintesc că obscurantismul (misticismul) vede un dușman nu doar în știință, ci și în religie și biserică, ambele încurcându-i planurile de schimbare a lumii prin idei iraționale, mistice și bizarre”, notează rectorul UBB, Daniel David, în analiza publicată pe blogul personal.
În mesajul adresat românilor, rectorul UBB, Daniel David, arată că țara are șansa de a „reconstrui bine și pentru toți, nu doar pentru unii, bunăstarea României euroatlantice”.
„Când trebuie să alegi între (1) unii care au intenții proaste, conspiraționiste și antieuropene pentru țară și știu să le implementeze și (2) cei care au intenții bune, euroatlantice, dar poate nu au încă toate abilitățile necesare pentru o Românie euroatlantică, având totuși disponibilitate să învețe de la cei care știu unele lucruri mai bine, calea este una singură: Alegem oamenii cu intenții bune, care vor învăța în proces să le implementeze bine pentru bunăstarea tuturor, nu doar pentru a unora, într-o Românie euroatlantică! Apoi vom avea timp de analize critice și normalizări”, notează rectorul UBB, psihologul Daniel David, în analiza publicată pe blogul personal.
Citește analiza integrală semnată de Daniel David pe blogul autorului.
Daniel David este profesor de științe cognitive clinice și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), autor al monografiei (Polirom, 2015) „Psihologia poporului român”.