Noul secretar general al NATO l-a avertizat pe Donald Trump că Statele Unite se vor confrunta cu o „ameninţare teribilă” din partea Chinei, Iranului şi Coreei de Nord dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiţii favorabile Moscovei.
Mark Rutte a declarat, într-un interviu acordat Financial Times, că aprofundarea legăturilor dintre adversarii SUA pune America în pericol, în timp ce i-a cerut preşedintelui ales să rămână alături de NATO şi să continue să sprijine Ucraina.
Rutte a menţionat riscurile legate de relaţiile tot mai apropiate ale Rusiei cu Coreea de Nord şi Iran.
Într-o referire aparentă la Taiwan, el a spus că preşedintele Chinei, Xi Jinping, „s-ar putea gândi la altceva în viitor dacă nu există un acord bun (pentru Ucraina – n.
r.
)”.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Nu putem avea o situaţie în care Kim Jong Un şi liderul rus şi Xi Jinping şi Iranul să bată palma pentru că am ajuns la o înţelegere care nu este bună pentru Ucraina, deoarece pe termen lung aceasta va fi o ameninţare gravă la adresa securităţii nu numai a Europei, ci şi a SUA”, a declarat Rutte pentru FT în primul său interviu în calitate de şef al alianţei militare occidentale.
Rutte a declarat că i-a spus aceste lucruri lui Trump la întâlnirea lor din Florida din 22 noiembrie, ca parte a unui efort de a-l convinge pe preşedintele ales al SUA să rămână angajat cu aliaţii occidentali şi să continue sprijinul american pentru Ucraina.
„Uitaţi-vă la tehnologia rachetelor care este acum trimisă din Rusia în Coreea de Nord, care reprezintă o ameninţare gravă nu numai pentru Coreea de Sud, Japonia, ci şi pentru continentul american”, a declarat Rutte că i-a spus lui Trump.
„Iranul primeşte bani de la Rusia în schimbul, de exemplu, al rachetelor, dar şi al tehnologiei dronelor.
Iar banii sunt folosiţi pentru a susţine Hezbollah şi Hamas, dar şi pentru a direcţiona conflictul dincolo de regiune”, a spus el.
„Aşadar, faptul că Iranul, Coreea de Nord, China şi Rusia colaborează atât de strâns.
.
.
înseamnă că aceste diferite părţi ale lumii în care există conflicte şi care trebuie gestionate de politicieni, sunt din ce în ce mai conectate”, a spus Rutte.
În timpul campaniei sale pentru preşedinţie, Trump a promis să pună capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”.
El l-a ales pe fostul general Keith Kellogg ca emisar special pentru Ucraina şi Rusia, care a cerut îngheţarea conflictului şi forţarea Kievului şi a Moscovei să se aşeze la masa negocierilor.
Rutte, care a preluat funcţia în octombrie, va prezida marţi, la Bruxelles, o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO, în cadrul căreia cel mai înalt diplomat al Ucrainei a solicitat ca ţara sa să primească o invitaţie oficială de a adera la alianţă, ceea ce SUA şi Germania au exclus în viitorul apropiat.