Premierul polonez Donald Tusk anunţă încheierea primei secţiuni a „Scutului estic” la graniţa cu Rusia şi Belarus

Spread the love

  „Prima secţiune a «Scutului estic» de la graniţa cu Rusia este acum gata”, a anunţat, sâmbtăt, Donald Tusk într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, după ce a vizitat militari staţionaţi la aproximativ 200 de metri de graniţa cu exclava rusă Kaliningrad.

Tusk a accelerat construcţia primei secţiuni a fortificaţiilor, care era iniţial planificată pentru primul trimestru al anului 2025.

În declaraţii ulterioare făcute în apropierea unui oraş din nord-estul provinciei Varmia şi Mazuria, Tusk a subliniat că, cu cât graniţa poloneză este mai bine securizată, cu atât va fi mai dificil pentru cei cu „intenţii rele” să ajungă în ţara central-europeană.

 „Tot ceea ce facem aici – şi o vom face şi la graniţa cu Belarus şi Ucraina – este pentru a descuraja (.

.

.

) un potenţial agresor, aşa că este cu adevărat o investiţie în pace”, a subliniat el.

„Vom cheltui miliarde de zloţi pentru aceasta, dar în acest moment toată Europa urmăreşte aceste investiţii şi acţiunile noastre cu mare satisfacţie şi le va sprijini dacă este necesar”, a adăugat Tusk.

Şeful guvernului a dat asigurări că ţările din regiunea baltică vor coopera cu Polonia pentru a garanta că această infrastructură este eficientă nu numai în tronsoanele poloneze, ci şi de-a lungul întregii graniţe, „în principal cu Rusia şi Belarus”.

„Acţiunile noastre vor viza şi securitatea graniţei cu Ucraina, din alte motive, dar dorim ca polonezii să se simtă mai în siguranţă de-a lungul întregii graniţe de est”, a declarat Tusk.

Premierul polonez a insistat că este „cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”, întrucât „întregul «Scut estic» va fi un proiect fără precedent”.

Scutul este un program pregătit de Ministerul Apărării şi Statul Major al Armatei, care presupune construirea de diferite tipuri de fortificaţii, obstacole de teren şi infrastructură militară la graniţele Poloniei cu Rusia şi Belarus – în total aproximativ 800 km.

Planurile includ, de asemenea, construirea de sisteme adecvate de recunoaştere şi detecţie a ameninţărilor, avanposturi, centre logistice, depozite şi desfăşurarea de sisteme antidrone.

Tusk a subliniat că „aceasta este o idee foarte modernă a modului de protejare a frontierei folosind diverse elemente de infrastructură, precum dinţi de dragon, şanţuri antitanc, dar şi elemente ale mediului natural”.

Varşovia a alocat aproximativ 2,3 miliarde de euro pentru implementarea acestui plan, care se preconizează că va fi pe deplin operaţional în 2028 şi care va fi integrat în infrastructura cuprinzătoare de apărare a flancului estic al NATO pentru a contracara ameninţările din Belarus şi Rusia.

Lasă un răspuns