Racheta Oreshnik, anunţată recent de preşedintele rus Vladimir Putin, reprezintă un semnal puternic cu privire la intenţia sa de a slăbi NATO şi de a supune arhitectura de securitate a Europei voinţei Moscovei.
Washington Post: Ce înseamnă racheta Oreshnik a lui Putin pentru securitatea NATO Racheta a fost anunţată de Putin recent şi, potrivit acestuia, deşi are capacitate nucleară, ea va fi înarmată, momentan, cu mai multe focoase convenţionale.
„Credem că avem dreptul să ne folosim armele împotriva instalaţiilor militare ale acelor ţări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalaţiilor noastre”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Preşedintele Vladimir Putin a afirmat de mai multe ori că racheta Oreshnik nu va putea fi interceptată de către NATO şi că Moscova ar putea să o folosească împotriva „centrelor decizionale” ale Kievului, scrie Washington Post.
Vezi mai multe articole din categoria externe Potrivit analiştilor, Oreshnik reprezintă o ameninţare directă şi potenţial devastatoare pentru Europa, chiar dacă racheta este înarmată convenţional.
Acest lucru ar putea echivala cu o începere a unei noi curse europene a înarmării, în contextul în care Rusia alocă deja aproximativ 40% din bugetul ţării pentru industria apărării.
Decker Eveleth, analist la think tank-ul de securitate CNA , a afirmat pentru Washington Post că „Oreshnik are probabil capacitatea de a transporta şase focoase nucleare în Europa în aproximativ 15-20 de minute şi, datorită vitezei şi traiectoriei pe care racheta ar zbura, ar fi extrem de dificil de interceptat”.
Această ameninţare a lui Putin vine într-un moment critic la nivel internaţional, pe fondul victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, dar şi a îngrijorării ţărilor europene faţă de admiraţia pe care Trump o are faţă de liderul rus.