Războiul din Ucraina, ziua 1011.
Zelenski sugerează o posibilă încetare a conflictului în schimbul aderării la NATO Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că există decizii care pot fi puse în aplicare în următoarele săptămâni şi luni pentru binele Ucrainei şi al tuturor celor care doresc un sfârşit just al războiului, fară să ofere mai multe detalii, notează Ukrainska Pravda.
„Acum ne pregătim pentru o activitate destul de activă în decembrie – activitatea cu partenerii: negocieri, întâlniri.
Vezi mai multe articole din categoria externe Există decizii care pot fi puse în aplicare în următoarele săptămâni şi luni de dragul securităţii noastre comune – de dragul Ucrainei şi al tuturor celor care doresc cu adevărat ca acest război să se încheie cât mai curând posibil şi, mai presus de toate, în mod corect, a afirmat liderul de la Kiev.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a criticat pe Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din opoziţie, pentru abordarea extrem de riscantă a sprijinirii Ucrainei, în special în ceea ce priveşte posibila livrare de rachete Taurus cu rază lungă de acţiune către Kiev.
La o conferinţă de partid la Berlin, Scholz a declarat că Merz doreşte să dea Rusiei, o putere nucleară, un ultimatum cu privire la posibilele livrări de rachete Taurus către Ucraina.
Treizeci şi nouă la sută dintre ruşi cred că „utilizarea armelor nucleare ar putea fi justificată” în timpul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat Alexey Levinson, şeful departamentului de cercetare socioculturală din cadrul organizaţiei ruse independente de sondare Levada Center, potrivit Kyiv Independent.
Potrivit acestui sondaj şi a sondajelor anterioare, numărul persoanelor care susţin potenţiala utilizare de către Rusia a armelor nucleare a crescut progresiv în ultimele luni, pe măsură ce Rusia şi-a intensificat şantajul nuclear.
Prim-ministrul Poloniei a vizitat graniţa ţării sale cu regiunea rusă Kaliningrad, în timp ce construcţia de fortificaţii defensive continuă acolo, scrie Sky News.
Donald Tusk numeşte fortificaţiile „o investiţie în pace”, deşi anul acesta au fost denumite Scutul de Est al Poloniei.
Acesta va acoperi în cele din urmă aproximativ 800 km de-a lungul frontierelor poloneze cu Rusia şi Belarus.
Serviciile de informaţii militare ucrainene au raportat distrugerea a trei sisteme radar ruseşti în Crimeea.
Echipamentele vizate includ două sisteme radar 48Y6-K1 Podlet, fiecare evaluat la 5 milioane de dolari, şi un radar Kasta-2E2, estimat la 30 de milioane de dolari.
Forţele Aeriene ale Ucrainei au raportat doborârea a opt drone ruseşti în ultimele 24 de ore, inclusiv drone de tip Shahed, de concepţie iraniană, şi alte drone lansate din regiunile Kursk şi Primorsko-Ahtarsk din Rusia.
Atacurile au provocat cel puţin două decese şi şase răniţi, subliniind ameninţările aeriene continue în întreaga ţară.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat Sky News pe 29 noiembrie că partenerii occidentali au oferit suficient ajutor pentru a echipa doar 2,5 brigăzi din cele 10 cerute de Ucraina.
„Se vorbeşte despre mobilizare, dar problema reală [este] legată de cele 10 brigăzi pe care partenerii noştri nu le-au echipat,” a explicat Zelenski.
Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 30 noiembrie că Rusia a pierdut un total de 740.
400 de soldaţi de la începutul invaziei sale, pe 24 februarie 2022.
Această cifră include 1.
740 de pierderi înregistrate în ultimele 24 de ore.
O femeie în vârstă de 43 de ani a fost condamnată de un tribunal ucrainean la 15 ani de închisoare pentru sprijinirea operaţiunilor militare ruseşti şi încercarea de a fugi în Rusia.
Pe 29 noiembrie, Andriy Yermak, şeful Oficiului Prezidenţial, a anunţat revenirea cu succes a opt copii ucraineni din teritoriile temporar ocupate, scrie The Kyiv Independent.