Mişcare seismică de la Budapesta: Viktor Orban vrea să crească salariului minim cu 40% în Ungaria

Spread the love

Mişcare seismică de la Budapesta: Viktor Orban vrea să crească salariului minim cu 40% în Ungaria Guvernul doreşte să relanseze creşterea economică înaintea alegerilor generale din 2026, în contextul în care partidul de guvernământ Fidesz este devansat în sondaje de partidul Tisza, condus de liderul opoziţiei, Peter Magyar.

Acesta din urmă a promis, de asemenea, majorări semnificative ale salariului minim, care în prezent este de 266.

800 de forinţi (aproximativ 677 de dolari) lunar, situându-se pe penultimul loc din Uniunea Europeană, înaintea Bulgariei, notează Ziarul Financiar.

Vezi mai multe articole din categoria externe Conform acordului, salariul minim va creşte cu 9% anul viitor, urmat de majorări de 13% în 2026 şi 14% în 2027.

Aceste măsuri vizează, printre altele, descurajarea emigrării forţei de muncă, dar Orban a recunoscut că succesul lor depinde de un scenariu „optimist”, în care economia şi productivitatea cresc simultan.

„Rămâne de văzut dacă economia va putea susţine acest nivel al salariilor”, a declarat premierul Orban, care a semnat acordul împreună cu angajatorii şi sindicatele.

„Guvernul este pregătit să sprijine angajatorii cu măsuri ce le vor permite să îşi menţină profitabilitatea chiar şi în aceste condiţii.

” Toate părţile au convenit să reevalueze obiectivele de creştere a salariilor în cazul în care indicatori-cheie precum creşterea economică sau inflaţia nu vor respecta prognozele oficiale.

Banca centrală a Ungariei este preocupată în special de menţinerea inflaţiei sub control.

După ce rata anuală a inflaţiei a depăşit 25% la începutul anului trecut, aceasta s-a redus recent aproape de ţinta de 3%.

„Aş sfătui decidenţii să evite măsuri economice care ar putea alimenta inflaţia”, a avertizat viceguvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Barnabas Virag, într-o audiere parlamentară, conform site-ului Telex.

Totuşi, Virag a precizat că majorările salariului minim nu vor genera presiuni inflaţioniste dacă sunt susţinute de creşteri ale profiturilor corporative.

Cu toate acestea, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care au dificultăţi în a corela creşterile salariale cu productivitatea, situaţia ar putea fi mai complicată.

Având în vedere inflaţia, creşterea reală a salariilor este estimată la 7% anual în următorii doi ani.

„Această rată nu este sustenabilă pe termen mediu, raportată la productivitate”, a declarat Mariann Trippon, economist la CIB Bank, parte din Intesa Sanpaolo SpA.

„Dacă această dinamică a salariilor reale nu va încetini în 2026-2027, ar putea apărea presiuni inflaţioniste din cauza costurilor şi cererii, iar unele companii ar putea fi nevoite să îşi închidă activitatea”, a avertizat Trippon.

Lasă un răspuns