Războiul din Ucraina, ziua 1005.
Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN Soldaţii ruşi au ucis doi civili şi au rănit unul în oraşul Toreţk, regiunea Doneţk, relatează Ukrainska Pravda.
Militarii ruşi au intrat într-un apartament dintr-un cartier rezidenţial din Toreţk, în timp ce trei civili se aflau în interior.
Ruşii au deschis în mod deliberat focul asupra lor cu arme automate, omorând pe loc două femei.
Rusia a recrutat sute de mercenari din Yemen pentru a lupta în războiul său împotriva Ucrainei, conform unui raport al Financial Times (FT) din 24 noiembrie.
Vezi mai multe articole din categoria externe Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe 24 noiembrie că, în ultimele zile, Rusia a efectuat atacuri asupra Ucrainei cu peste 800 de bombe aeriene ghidate KAB, aproape 460 de drone de atac şi mai mult de 20 de rachete.
Forţele Aeriene din Ucraina au anunţat că au distrus 50 din cele 73 de drone ruseşti lansate în timpul atacului din noaptea de 24 noiembrie.
Până în prezent, nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
„Continuăm eforturile de evacuare, aducând atât copii, cât şi adulţi în siguranţă”, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, într-un interviu.
În timp ce Vladimir Putin se lăuda cu noul sistem de rachete balistice de rază medie Oreshnik, capabil să transporte încărcături nucleare, stârnind temeri de escaladare nucleară, un site independent din Rusia, Mediazona, a raportat că în ultimele două săptămâni au fost înregistrate aproape 2.
700 de noi decese în rândul militarilor ruşi în Ucraina.
Până acum, Mediazona a confirmat identităţile a aproape 80.
000 de soldaţi ruşi ucişi pe frontul ucrainean.
Între ianuarie şi noiembrie, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, cu un vârf de atacuri în lunile august şi septembrie, când Ucraina a raportat pentru prima dată utilizarea rachetelor KN-23 de către Rusia.
„Observăm că, de la începutul primăverii, Rusia foloseşte mult mai multe rachete balistice şi drone de atac împotriva Ucrainei, reducând utilizarea rachetelor de croazieră,” a declarat Yuriy Ignat, şeful interimar al comunicării Forţelor Aeriene ale Ucrainei, pentru CNN.
Fragmentele de rachete nord-coreene, prezentate CNN de oficialii ucraineni, au relevat prezenţa unor sisteme de ghidare ce conţin componente fabricate în Statele Unite şi Europa.
Piese critice au fost produse de nouă producători occidentali, inclusiv companii din SUA, Olanda şi Regatul Unit, unele dintre acestea fiind fabricate chiar în 2023.
Un raport publicat mai devreme în acest an de organizaţia britanică de investigaţie Conflict Armament Research (CAR) a constatat că 75% din componentele uneia dintre primele rachete nord-coreene utilizate împotriva Ucrainei proveneau de la companii americane.
Descoperirile CAR au arătat, de asemenea, că peste 250 de companii au contribuit cu componente găsite în rachetele nord-coreene.
Totuşi, majoritatea acestor componente electronice sunt distribuite prin intermediul a cinci companii principale, toate având sediul în Statele Unite şi Canada.
Experţii consideră că un rol crucial ca intermediar în acest lanţ de aprovizionare este jucat de China.
Ucraina colaborează cu CAR pentru a întrerupe accesul Rusiei la componente de armament şi muniţie prin reţele de eludare a sancţiunilor.
Utilizarea de componente fabricate în Occident în armamentul folosit de Rusia subliniază necesitatea urgentă de a închide breşele din lanţurile globale de aprovizionare, care permit Moscovei să îşi susţină eforturile de război.