La Staţia de Epurare din Cluj-Napoca a avut loc luni, 18 noiembrie, ceremonia de finalizare a lucrărilor la prima instalaţie de uscare şi valorificare a nămolului provenit din epurarea apelor uzate.
Această importantă lucrare, ce vizează valorificarea termică a nămolului de exploatare, a fost finalizată în cadrul proiectului major POIM/PDD în valoare de 404 milioane Euro, atras și derulat de Compania de Apă „Someș” S.
A.
„A fost investiţie o care s-a derulat pe baza proiectului POIM.
Prin această investiţie tot nămolul va fi trecut prin partea de uscare, peletizat, apoi trecut printr-o centrală termică, iar energia termică rezultată va fi utilizată pentru reîncălzirea sistemului de uscare termică”, a declarat Călin Neamţu, directorul general al Companiei de Apă „Someș”, în cadrul conferinţei de presă.
În valoare de 97 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, investiția reprezintă o premieră națională, fiind prima instalație din țară cu această tehnologie.
Instalația prelucrează atât nămolurile provenite de la stația din Cluj-Napoca, cât și cele provenite de la celelalte 6 stații de epurare gestionate de CASSA, capacitatea de procesare fiind de cca.
40.
000 de tone de nămol anual.
„Este o premieră pentru judeţul Cluj.
Este o instalaţie unică în România de tratare a nămolului umed.
Felicit toată echipa.
Este un proiect care ne face mândri.
Această investiţie este de 97 de milioane de lei şi face parte dintr-un proiect amplu de peste 400 milioane de euro.
Investiţia ajută mediul şi sănătatea clujenilor.
Investiţia va fi un exemplu de urmat pentru celelalte judeţe din România”, a declarat Radu Raţiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Instalația de la Stația de Epurare Cluj-Napoca este prima cu această tehnologie din România.
Prin acest procedeu ultramodern, nămolul umed rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate este uscat termic și, apoi, este peletizat.
Devenit, astfel, un combustibil solid, acesta este refolosit pentru tratarea termică a unei noi tranșe de nămol, reușindu-se astfel aplicarea principiilor economiei circulare.
În acest fel se rezolvă inclusiv problema depozitării unor cantități semnificative de nămol, investiția contribuind esențial și la reducerea amprentei de carbon.
„Investiţia înseamnă transformarea a zeci de tone de nămol de epurare în câteva zeci de kilograme de cenuşă cu refolosirea energiei termice şi cu emisii mult sub limitele impuse de UE.
Instalaţia a fost posibilă cu tehnologia Vomm.
Este prima instalaţie de acest gen din România, dar nu va fi singura, pentru că este în curs de realizare o instalaţie similară la compania de apă din Brăila”, a declarat Stefano Carpaneto, CEO-ul VOMM Impianti e Processi SpA, constructorul proiectului.