Războiul din Ucraina, ziua 996.
Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE Războiul „se va încheia mai repede” în conformitate cu politicile administraţiei lui Donald Trump, care va prelua funcţia în ianuarie 2025, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Suspilne.
Victoria lui Trump aduce incertitudine pentru Ucraina în ceea ce priveşte viitorul ajutor militar occidental, în timp ce continuă să se apere împotriva invaziei Rusiei.
Vezi mai multe articole din categoria externe „O pace justă este foarte importantă pentru noi, astfel încât să nu existe sentimentul că am pierdut ce era mai bun de dragul nedreptăţii impuse vouă (ucrainenilor).
Războiul se va încheia, dar nu există o dată exactă”, a spus Zelenski.
„Cu siguranţă, cu politicile acestei echipe care va conduce acum Casa Albă, războiul se va încheia mai repede.
Aceasta este abordarea lor, promisiunea lor faţă de societate şi este, de asemenea, foarte importantă pentru ei”.
Zelenski a menţionat că el şi Trump au avut o „interacţiune constructivă”, când şi-a prezentat viziunea sa pentru pace.
Vineri seară, Zelenski a declarat că apelul lui Scholz cu Putin a deschis o „cutie a Pandorei”, subminând eforturile de izolare a liderului rus.
„Acum pot exista alte conversaţii, alte apeluri.
(.
.
.
) Iar acest lucru este exact ceea ce Putin vrea de mult timp: este extrem de important pentru el să îşi slăbească izolarea”, a declarat Zelenski.
Scholz l-a îndemnat pe omologul său rus să retragă trupele din Ucraina şi să negocieze cu Kievul pentru a obţine o „pace justă şi durabilă”, în prima convorbire dintre un lider occidental important şi Putin din decembrie 2022.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin, în prima lor convorbire telefonică după aproape doi ani, să îşi retragă forţele din Ucraina şi să înceapă discuţiile cu Kievul pentru a deschide calea către o „pace justă şi durabilă”, potrivit Reuters.
„Cancelarul a îndemnat Rusia să-şi arate disponibilitatea de a intra în discuţii cu Ucraina cu scopul de a obţine o pace justă şi durabilă”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german într-un comunicat.
„El a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse atât timp cât va fi necesar”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a avertizat pe Scholz să nu aibă o convorbire cu Putin, potrivit unei surse din biroul acestuia.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin au vorbit la telefon vineri după-amiază, a declarat vineri o sursă guvernamentală de la Berlin pentru Reuters.
Cei doi lideri au discutat timp de o oră la telefon.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat în cadrul unui eveniment desfăşurat în Florida că administraţia sa se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care trebuie să înceteze, notează CNN.
„Vom lucra foarte mult pentru Rusia şi Ucraina.
Trebuie să se oprească.
Rusia şi Ucraina trebuie să se oprească”, a afirmat republicanul, care a obţinut un nou mandat la Casa Albă.
Avioanele de luptă ale RAF (Royal Air Forces) au fost ridicate de la sol pentru a monitoriza avioanele militare ruseşti în apropierea spaţiului aerian al Marii Britanii, relatează Sky News.
Ministerul Apărării a declarat că incidentul de ieri este a doua oară în trei luni când au fost detectate nave şi avioane ruseşti.
Ucraina ar putea redeschide primul aeroport de la invazia Rusiei din 2022, a declarat un partener senior la brokerul de asigurări Marsh McLennan, scrie Sky News.
Kievul a luat parte la discuţii cu autorităţile aviatice europene şi companiile aeriene cu privire la restabilirea unor călătorii aeriene timp de aproape un an, iar unul din regiunea de vest Lviv ar putea fi redeschis anul viitor, relevă sursa citată.
Europa a lansat un ultim apel către administraţia Biden pentru a consolida sprijinul SUA pentru Ucraina, pentru a consolida poziţia Kievului înainte de inaugurarea lui Donald Trump în ianuarie, scrie Bloomberg.
Liderii şi oficialii europeni cer SUA să ofere Ucrainei mai multe arme şi artilerie, să pună în aplicare sancţiuni suplimentare împotriva surselor cheie de venituri ruseşti şi să restrângă capacitatea Moscovei de a achiziţiona tehnologia care este interzisă, dar utilizată în producţia de arme.
UE pregăteşte o nouă rundă de sancţiuni care vizează „flota fantomă” a Rusiei, a raportat Bloomberg, citând persoane familiare cu planurile.
Flota fantomă a Rusiei este un grup de nave mai vechi şi adesea neasigurate, utilizate pentru a expedia petrol rusesc.
În acest fel, se evită sancţiunile internaţionale impuse în 2022 ca parte a efortului de a reduce veniturile Moscovei din combustibili fosili.
Un grup operativ militar francez numit „Champagne” îşi încheie misiunea de instruire a unei brigăzi nou formate de câteva mii de soldaţi ucraineni, relatează Kyiv Independent.
Brigada este înarmată cu tancuri, artilerie şi armament greu furnizate de Franţa şi se pregăteşte să intre pe câmpul de luptă după două luni de antrenament riguros în estul şi sudul Franţei, potrivit Associated Press.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Planul intern de rezilienţă al Ucrainei va fi alcătuit din zece puncte şi urmează să fie prezentat săptămâna viitoare, scrie Ukrainska Pravda.
În discursul său de seară, Zelenski a afirmat că se află în elaborare „un document fundamental, doctrinar pentru Ucraina (…) cu anexe specifice”.
Zelenski a explicat că planul se concentrează pe valorificarea capacităţilor interne ale unei ţări pentru victorie, „astfel încât să putem revendica pe bună dreptate acest cuvânt – victorie”.