DEE România, investiție de 42 de milioane de euro în sistemul de distribuție inteligentă de energie, din bani europeni. Mihaela Suciu: „Clujul va fi integral dezvoltat prin intermediul rețelelor smart”.

Spread the love

  Distribuție Energie Electrică România (DEER), cel mai important distribuitor de energie din România, a încheiat patru proiecte de investiție în sistemul de distribuție inteligentă de energie, cu finanțare europeană, care vizează creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei (REACT EU).

„DEER a reușit să încheie patru proiecte însemnate în ceea ce privește investiția în distribuția de energie inteligentă într-o zonă omogenă de consumatori de energie electrică, prin intermediul unei finanțări europene prin PNRR de 208 milioane de lei, în urma activității fructuoase a echipei din cadrul Distribuție Energie Electrică România.

 Mă bucur că putem prezenta aceste rezultate excelente la Cluj”, a declarat Mihaela Suciu, Director General Distribuție Energie Electrică România, în cadrul conferinței prilejuite de finalizarea celor patru proiecte care au beneficiat de cofinanțare din fondul european de dezvoltare regională (POIM 2014-2020).

Proiectele de distribuție smart au fost implementate la Oradea (10.

769 de utilizatori finali conectați la rețelele inteligente de energie electrică), Târgu Mureș (10.

496 de consumatori casnici din Târgu Mureș), Codlea-Ghimbav (10.

231 de consumatori conectați la rețelele inteligente de distribuție a energiei) și Galați (11.

128 de utilizatori conectați).

 Potrivit reprezentanților DEER, și Clujul este inclus în fondul de modernizare din cadrul Distribuție Energie Electrică România.

„Sunt patru proiecte implementate prin intermediul fondurilor europene.

De ce avem această denumire «omogenă»? Este vorba de o condiție impusă de ghid.

Aceste locuri de consum trebuie să fie instalate în zone omogene (zone compacte, cu mai mulți beneficiari – n.

red.

), adică este vorba de contorizare inteligentă, astfel încât să își atingă obiectivul final.

 Valoarea eligibiliă a celor patru proiecte este de aproximativ 42 de milioane de euro.

Toate aceste investiții din bani europeni au fost încheiate până la finalul lunii trecute.

 Obiectivul general al proiectului vizează consumatorii casnici și non-casnici beneficiari ai acestori proiecte, o arhitectură sintetică ce presupune transmisia, întrerupător inteligent, concentratorul de date și punctul central.

 Pe lângă partea de contoare inteligente montate, cele mai importante aspecte sunt reprezentate de implementarea sistemului de management al datelor de măsurare MDM/MDC integrat și centralizat, care asigură procesarea datelor la contoarele inteligente.

 Implementarea unui sistem de management al activelor rețelei de distribuție, care asigură procesarea informațiilor despre starea activă a rețelei de distribuție, și chiar dacă aceste sisteme sunt parte doar a acestor proiecte, sistemele au fost dimensionate pentru a putea prelua întregul volum de date, adică întreaga rețea a DEER România”, a explicat Gabriel Gheorghe, director Divizia Strategie și Planificare DEER România.

 Distribuție Energie Electrică România nu se rezumă doar la aceste proiecte din zone omogene, în condițiile în care acestea sunt dimensionate și au capacitate de preluare.

 Un alt obiectiv specific al fiecărui din cele patru proiecte a vizat reducerea consumului mediu anual de energie pe locuință, prin care consumatorii casnici devin mult mai educați, iar energia este mult mai bine înregistrată, fiind sincronizată cu punctele centrale, astfel încât fiecare beneficiar își va putea previziona mai ușor consumul de energie.

 De asemenea, un alt aspect important realizat prin aceste proiecte vizează implementarea unui serviciu de completare a datelor, privind activele și acuratețea acestora.

Mai exact, este vorba de coordonate geo-referențiale ale rețelei de distribuție din județele parte a proiectelor sistemelor de distribuție inteligentă a energiei.

Potrivit lui Dan Mateaș, director Direcție Dezvoltare Rețea, programul operațional de infrastructură mare (POIM) a creat posibilitatea de a duce compania la un alt nivel de digitalizare.

 „Sunt trei aplicații majore: managementul datelor de măsurare, managementul activelor și acel ESB care este de fapt o «autostradă» între sistemele informatice.

Volumul mare de informații la nivelul sistemului se blochează dacă nu ai un sistem comunicațional performant.

Aceste proiecte sunt legate la anumite zone omogene, iar sistemul de management al datelor permite să pornim la marea dezvoltare a digitalizării rețelelor inteligente.

 Pe lângă ce avem în prezent, prin aceste proiecte avem aproximativ 42.

000 de utilizatori noi conectați la rețelele inteligente.

 Suntem în plin proces de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă (SMI), un proiect ce vizează 1.

100.

000 de contoare, cu un termen final estimat pentru 2028-2029.

Sistemul informatic ne permite să ne extindem, astfel încât să avem în final implementat în proporție de 100% sistemul de măsurare inteligentă.

Acesta este viitorul, iar programul european ne-a dat posibilitatea să startăm marea digitalizare a rețelelor inteligente”, a adăugat Dan Mateaș, director Direcție Dezvoltare Rețea din cadrul DEER.

Deși inițial proiectele de dezvoltare inteligentă a rețelelor au vizat zonele omogene, prin intermediul celor trei operatori de distribuție – Transilvania Nord (Oradea) și Transilvania Sud (Codlea și Mureș) și Muntenia Nord (Galați), și Clujul va beneficia de proiectele de dezvoltare a rețelelor smart.

 „Clujul va fi integral dezvoltat prin intermediul rețelelor smart.

Județul Cluj este inclus în fondul de modernizare”, a declarat Mihaela Suciu, Director General Distribuție Energie Electrică România.

De altfel, Mihaela Suciu a semnalat necesitatea investițiilor în rețeaua DEER din România.

 „O bună parte din rețele sunt construite înainte de anul 2000.

Avem un necesar substanțial de investiții în rețele.

La nivelul Uniunii Europene, necesarul de investiție în rețelele de energie este de peste 580 de miliarde euro.

Și în România necesarul de investiții este considerabil.

Trebuie să găsim un echilibru între programul de investiții – modernizare rețele, creșterea capacității, racordări și gratuități, adică un program de investiție trebuie să le echilibreze pentru a rezolva în mod eficient aceste provocări”, a adăugat Mihaela Suciu, Director General Distribuție Energie Electrică România.

DEER România are un program anual de investiții de circa 150 de milioane de euro, iar potrivit reprezentanților companiei proiectul de implementare a sistemului de distribuție inteligentă de energie va continua, inclusiv prin intermediul finanțării din bani europeni.

 

Lasă un răspuns