Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, este beneficiarul unei finanțări nerambursabile în valoare de 2.
276.
459 lei, destinată reabilitării și punerii în valoare a patrimoniului Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia”.
„Ne bucurăm de faptul că Muzeul Etnografic al Transilvaniei se numără printre cele doar 10 muzee din țară care au fost incluse în cadrul acestui proiect.
Parcul Etnografic «Romulus Vuia» reprezintă un punct de mare interes atât pentru locuitorii Clujului, cât și pentru numeroșii vizitatori care îi trec pragul an de an, și aleg să îmbine plăcerea timpului petrecut în natură cu interesul pentru tradiție și istorie”, a transmis Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj, au fost semnate două contracte în baza cărora va fi acordată finanțarea nerambursabilă în cadrul programului „Timbrul Monumentelor Istorice”.
Primul contract, în valoare de 2.
051.
459 lei include realizarea unor lucrări de reparație și reabilitare a 12 obiective muzeale din incinta secției în aer liber a muzeului, respectiv: gospodăriile Mărișel, Telciu, Bedeciu, Cămârzana, Maramureș, Geaca, dugeana de joc Ilva Mică, instalațiile tehnice tradiționale provenind din localitățile Rimetea, Botiza, Gladna, Ieud și Herepia, precum și extinderea sistemului de supraveghere video a întregului ansamblu.
Cel de-al doilea contract, a cărui finanțare este de 225.
000 lei, are ca scop implementarea proiectului Vivanții: Anotimpurile (Trecerea timpului prin datini, sărbători, tradiții în satul transilvănean).
Acesta își propune să pună în valoare patrimoniul Parcului Etnografic „Romulus Vuia”, dându-i viață prin crearea unor evenimente în care să se îmbine elementul uman, textul, muzica, povestea, gastronomia, costumul, tradiția, sărbătoarea.
Finanțarea nerambursabilă este asigurată de către Institutul Național al Patrimoniului, fondurile fiind destinate pentru refacerea caselor memoriale, a bisericilor monument istoric, a gărilor de patrimoniu și a muzeelor în aer liber.
Activitățile cuprinse în cadrul proiectului se vor desfășura pe parcursul anului 2025.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google News CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro