Merz, care conduce alianţa de centru-dreapta CDU/CSU, a declarat că tacticile lui Scholz sunt „iresponsabile”, având în vedere că cea mai mare economie a Europei are nevoie urgentă de măsuri.
Opoziţia este pregătită să discute despre cooperare în parlament în următoarele săptămâni, dar numai dacă Scholz solicită cât mai rapid un vot de încredere în Bundestag care ar declanşa alegeri anticipate, a declarat Merz vineri într-un interviu acordat radioului Deutschlandfunk.
Vezi mai multe articole din categoria politic „Credem că alegătorii germani au dreptul la un parlament stabil şi, mai presus de toate, la un guvern stabil cât mai curând posibil”, a spus el.
Scholz, care este liderul Partidului Social Democrat (SPD), a pus capăt coaliţiei guvernamentale cu Alianţa ’90/Verzii şi Partidul Liber-Democrat (FDP), când l-a demis pe ministrul de Finanţe, Christian Lindner, liderul FDP, pierzând astfel majoritatea în parlament.
Cancelarul a solicitat un vot de încredere pe 15 ianuarie şi a declarat că doreşte alegeri anticipate până la sfârşitul lunii martie.
Acest lucru ridică perspectiva unei perioade prelungite de instabilitate, o situaţie pe care Germania nu şi-o poate permite având în vedere amploarea provocărilor cu care se confruntă economia.
Partidele din opoziţie au insistat că alegerile trebuie să aibă loc cât mai curând posibil.
Uniunea Creştin-Democrată (CDU) conduce în sondajele de opinie cu mai mult de 30% din voturi, fiind favorită să se întoarcă la putere după ce a pierdut în faţa partidului SPD al lui Scholz în urmă cu trei ani.
SPD se situează pe locul al treilea, cu aproximativ 16%, în spatele formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cu aproximativ 17%.
Verzii sunt pe locul al patrulea, cu aproximativ 11%, în timp ce un nou partid de extremă stânga – Alianţa Sahra Wagenknecht – este pe locul al cincilea, cu aproximativ 8%.
FDP este cotat la 3% şi riscă să nu intre în parlament.