Laura Buciu Laura Buciu Kremlinul a reacţionat cu prudenţă miercuri, după ce Donald Trump şi-a declarat victoria în alegerile prezidenţiale din SUA, afirmând că SUA este încă un stat ostil şi că timpul va spune dacă retorica lui Trump privind încheierea războiului din Ucraina se va traduce în realitate, scrie Reuters.
Kremlinul, prudent: vrea „să vadă” dacă victoria lui Trump va contribui la încheierea războiului Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a declanşat cea mai mare confruntare între Moscova şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, când Uniunea Sovietică şi SUA au fost aproape de un război nuclear.
Republicanul Donald Trump şi-a revendicat victoria în competiţia prezidenţială din 2024 după ce Fox News a transmis că el a învins-o pe democrata Kamala Harris, ceea ce ar încununa o revenire politică uimitoare la patru ani după ce a părăsit Casa Albă.
Vezi mai multe articole din categoria externe Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Trump a făcut unele declaraţii importante cu privire la dorinţa de a pune capăt războiului din Ucraina în timpul campaniei sale, dar numai timpul va spune dacă acestea vor conduce la acţiune.
„Să nu uităm că vorbim despre o ţară neprietenoasă, care este atât direct, cât şi indirect implicată într-un război împotriva statului nostru, (în Ucraina)”, a declarat Peskov reporterilor.
Peskov a declarat că nu este la curent cu niciun plan al preşedintelui Vladimir Putin de a-l felicita pe Donald Trump pentru victoria sa şi că relaţiile cu Washingtonul se află la un minim istoric.
„Am spus în repetate rânduri că SUA sunt capabile să contribuie la sfârşitul acestui conflict.
Acest lucru nu poate fi făcut peste noapte, dar.
.
.
SUA sunt capabile să schimbe traiectoria politicii lor externe.
Se va întâmpla acest lucru şi, dacă da, cum .
.
.
vom vedea după (preluarea mandatului preşedintelui SUA în) ianuarie”.
Diplomaţii ruşi şi americani afirmă că relaţiile dintre cele mai mari două puteri nucleare ale lumii nu au făcut decât să se înrăutăţească în perioada profundă a Războiului Rece.
Oficialii ruşi, de la Putin în jos, au declarat înainte de alegeri că pentru Moscova nu contează cine a câştigat Casa Albă, chiar dacă media de stat ghidată de Kremlin a arătat o preferinţă pentru Trump.