De astăzi, românii îndeplinesc condiţiile pentru a cuceri America. Anunţul făcut de ambasadorul Muraru

Spread the love

Conform evaluării Ambasadei României în SUA, ţara noastră a îndeplinit ultimul criteriu pentru a accede în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub trei la sută.

Ambasador: Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite cel mai probabil de anul viitor „Astăzi (marţi-n.

r.

) este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Ieri (luni – n.

r.

), s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută.

Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere.

Când am sosit acum mai bine de trei ani în America, am promis, împotriva oricăror predicţii contrare, să-mi dedic toată energia pentru a vedea acest proiect finalizat.

Îi mulţumesc lui Dumnezeu.

Sunt recunoscător Preşedintelui pentru încrederea cu care m-a învestit şi familiei mele pentru sprijinul nepreţuit”, declară ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Vezi mai multe articole din categoria externe Eliminarea vizelor pentru Statele Unite, adaugă diplomatul român, este „cea mai bună recunoaştere a unei solidarităţi ireversibile dintre români şi americani”.

„Pentru această reuşită însă, foarte mulţi oameni au muncit.

Mulţumesc administraţiei romaneşti – ultimelor două guverne, instituţiilor publice, coordonatorului naţional pentru Visa Waiver, care a făcut o treabă extraordinară, Parlamentului; mă înclin în faţa zecilor de companii private care au sprijinit demersul nostru, asociaţiei de afaceri româno-americane, instituţiilor media care au promovat campania publică, colegelor şi colegilor din ambasada mea, fiecăruia în parte pentru pasiunea cu care au lucrat.

Le sunt recunoscător în mod special prietenilor noştri americani – fără de care acest rezultat nu ar fi putut fi obţinut – începând cu ambasada SUA de la Bucureşti şi ambasadoarei americane, care au făcut un efort uriaş, Departamentul Securităţii Naţionale şi secretarul său, Departamentul de Stat, membrii Congresului care au semnalat nevoia ca România să se alăture programului de scutire de vize.

Dar cel mai mare merit îl au chiar românii, care – prin opţiunile lor clare, prin parcursul pe care l-au imprimat patriei lor, prin ambiţia de a putea călători liber în ţara cu care cei mai mulţi dintre ei se simt aliniaţi ca valori şi cu care statul român împărtăşeşte o robustă alianţă de securitate – ei, românii, au obţinut acest statut”, adaugă Andrei Muraru.

El spune că primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, „probabil, în prima parte a anului viitor”.

„A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei ţări.

Vor exista beneficii importante pentru noi.

Călătorind mai uşor, românii vor construi mai multe punţi şi vor putea impulsiona astfel comerţul sau investiţiile.

De asemenea, ne aşteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România şi America.

Alianţa cu Statele Unite nu va fi niciodată perfectă, dar generaţie după generaţie a arătat că prietenia noastră poate fi întotdeauna desăvârşită”, încheie Muraru.

România şi-a stabilit obiectivul de a se alătura programului de scutire de viză în cursul anului 2025, iar pentru scăderea ratei de respingere sub pragul de 3 la sută, ţara noastră a derulat în ultimul an o campanie de informare publică prin care a încurajat cetăţenii români eligibili să solicite sau să îşi reînnoiască vizele de călătorie în SUA.

În acelaşi timp, autorităţile române au realizat demersuri pentru implementarea tuturor măsurilor tehnice şi de securitate prevăzute de legislaţia americană privind regimul Programului Visa Waiver.

Eforturile României au fost susţinute de partenerii americani la toate nivelurile, inclusiv de Departamentul pentru Securitate internă şi Departamentul de Stat, membri ai Congresului, Ambasada SUA la Bucureşti.

Lasă un răspuns