LIVE UPDATE  Tensiuni în creştere în Orientul Mijlociu. Israelul a anunţat SUA că „operaţiunea terestră” în Liban este iminentă / IDF declară zonă militară închisă în mai multe comunităţi de-a lungul graniţei Israel-Liban

Spread the love

Israelul a anunţat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră iminentă în Liban, a declarat un oficial american, citat de Washington Post.

Tensiuni în creştere în Orientul Mijlociu.

Israelul anunţă SUA că „operaţiunea terestră limitată” în Liban este iminentă Houthi din Yemen au declarat că vor intensifica operaţiunile militare împotriva Israelului ca răspuns la atacurile acestuia asupra ţării duminică, scrie The Guardian.

Duminică, Israelul a bombardat ţinte houthi din Yemen în lovituri care au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit alte 29, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de houthi.

Vezi mai multe articole din categoria externe Armata israeliană a declarat că zeci de avioane, inclusiv avioane de luptă, au atacat centrale electrice şi un port maritim din oraşul port Hodeidah şi portul Ras Issa.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că în conformitate cu evaluarea situaţiei, s-a decis ordonarea unei zone militare închise în zona Metula, Meshgav Am şi Kfar Giladi.

IDF clarifică faptul că intrarea în această zonă este strict interzisă.

Israelul a lansat mici raiduri de precizie peste graniţa cu Libanul şi este planificată o operaţiune terestră mai amplă, relatează AP, citând doi oficiali.

Nu a fost clar dacă Israelul a luat o decizie finală cu privire la o operaţiune mai amplă, a raportat agenţia de ştiri.

Pentagonul a declarat că un număr nespecificat de trupe americane au fost puse pe ordine de pregătire pentru desfăşurare, informează The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat reporterilor luni: [Secretarul de stat al SUA, Lloyd] Austin a crescut gradul de pregătire a forţelor americane suplimentare pentru desfăşurare, sporind gradul nostru de pregătire pentru a răspunde la diverse situaţii neprevăzute.

Nu voi intra în detalii din motive [de securitate operaţională], dar aceste forţe acoperă o gamă largă de capacităţi şi misiuni.

Avioanele de luptă ale Forţelor Aeriene au atacat cu precizie o infrastructură de lansatoare de rachete sol-aer care a fost amplasată lângă Aeroportul Internaţional Beirut.

Sistemul de apărare aeriană al Hezbollah este echipat cu baterii de rachete sol-aer care sunt ascunse în infrastructura civilă sub auspiciile populaţiei civile din Liban.

Aceste rachete reprezintă o ameninţare pentru spaţiul aerian internaţional pentru avioanele de pasageri şi pot deteriora orice aeronavă care zboară în spaţiul aerian libanez.

Israelul pare pregătit să organizeze o invazie terestră limitată în sudul Libanului, relatează Washington Post, citând un oficial american.

Planul israelian în sudul Libanului se va concentra pe „curăţarea infrastructurii Hezbollah din apropierea comunităţilor israeliene de frontieră”, inclusiv „distrugerea tunelurilor Hezbollah, a lansatoarelor de rachete, a depozitelor de arme şi a altor infrastructuri”, a declarat oficialul american.

Următoarea etapă a războiului de-a lungul frontierei de sud a Libanului va începe în curând, a declarat luni ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, în contextul în care presa a relatat că forţele speciale ar fi făcut deja incursiuni scurte, scrie Reuters.

„Următoarea etapă a războiului împotriva Hezbollah va începe în curând”, a declarat Gallant la o reuniune a şefilor de consilii locale din nordul Israelului, potrivit unui comunicat al biroului său.

Israelul a anunţat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră iminentă în Liban, a declarat un oficial american, citat de Washington Post.

Preşedintele american Joe Biden a reacţionat în privinţa acestei intenţii ale Israelului, făcând apel la o încetare a focului, scrie Reuters.

 

Lasă un răspuns