Cea mai veche clădire din România, Biserica Calvaria din Cluj, ridicată acum 1.000 de ani. Istoria ei este tumultoasă.

Spread the love

  Biserica Calvaria din Cluj-Napoca este unul din cele mai vechi și mai semnificative lăcașuri de cult din județ care a rămas păstrat din vechiul sat Cluj-Mănăștur.

 Începând cu a doua parte a secolului al XI-lea, în cadrul unei fortificații a funcționat abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus, care era înconjurată de un zid de apărare.

Din structurile originale au rămas doar corul bisericii, care are o navă mai puțin elaborate, construită în secolul al XIX-lea pe fundațiile anterioare.

Lăcașul este înconjurat de un înalt zimț de pământ, reprezentând rămășițele fortificațiilor elipsoidale din perioada medievală, când întregul complex era protejat de șanțuri de apărare pe laturile sudică, estică și vestică, iar la nord se afla o pantă naturală abruptă, scrie apuseni.

infoPare greu de crezut, dar biserica de pe dealul din Mănăștur a suferit nu mai puțin de șase atacuri armate.

Primul atac a fost între anii 1189 şi 1203, când a fost în conflict cu Episcopia Transilvaniei.

Alte atacuri au fost cele din 1241, când a avut loc marea invazie mongolă; în anul 1362, când intră în conflict un grup de clujeni și meșteșugari din Feneșul Săsesc pentru că îl adăposteau pe nobilul Paul, din Sugeag, în anul 1437, în urma Răscoalei de la Bobâlna, în anul 1465, când a fost atacată și distrusă de oastea regelui Matei Corvin și în anul 1658, când a avut loc atacul turco-tătar.

În urma atacurilor și a conflictelor apărute în ultimele secole, biserica din Mănăștur a fost refăcută de 5 ori.

Primul atac însemnat a fost în anul 1241, când mongolii au distrus aproape în totalitate edificiul.

Alte atacuri însemnate au fost în anul 1465, după atacul armatei Regelui Matei Corvin, în anul 1658, în urma atacului turco-tătar, în anul 1896, după ce, în secolul al XVIII episcopul Alexandru Rudnay a dat ordin ca mănăstirea și clădirile ce o înconjoară să fie demolate, din vechile construcții păstrându-se doar corul bisericii, prevăzut cu o navă simplă și o statuie a Fecioarei Maria cu Isus în brațe.

 Biserica a fost din nou renovată între anii 1995 – 1997, după ce a revenit în posesia Bisericii Romano-Catolice.

 Biserica Calvaria, așa cum o vedem în zilele noastre, datează din anul 1896.

În 1948, după instaurarea regimului comunist și interzicerea Bisericii Greco-Catolice, biserica a fost dată de către autoritățile comuniste Bisericii Ortodoxe Române, care a folosit-o până în anul 1990.

În perioada anilor 1991 și 1994, biserica a fost folosită de către Biserica Ortodoxă și Romano-Catolică.

În anul 1994 biserica a revenit  Bisericii Romano-Catolice, ulterior fiind renovată.

 Biserica Calvaria din Cluj-Napoca este mai mult decât un simplu monument istoric.

Este un simbol al rezistenței și continuității, un loc în care istoria și spiritualitatea se întâlnesc.

Cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă, acest lăcaș de cult atrage atât credincioși, cât și turiști, oferind tuturor o lecție prețioasă despre trecutul glorios al Transilvaniei.

/documente/stories//2024/09/29/66f91c3d334ca_biserica-calvaria-sursa-amintiri-din-vechiul-cluj-facebook.jpg” />

Lasă un răspuns