Andreea Tobias Alcoolul de contrabandă ucide patru persoane în Iran Iranul a interzis producţia şi consumul de băuturi alcoolice după Revoluţia islamică din 1979.
De atunci, alcoolul de contrabandă şi nereglementat a proliferat pe piaţa neagră, metanolul fiind adesea adăugat în băuturi ca o alternativă mai ieftină la etanol.
Agenţia oficială de presă IRNA a declarat că patru persoane au murit în provincia nordică Gilan.
„Din 20 de persoane otrăvite fie cu etanol, fie cu metanol, patru, cu vârste cuprinse între 22 şi 40 de ani, au murit din cauza otrăvirii grave”, a declarat Mohammad Taghi Ashoubi, preşedintele Universităţii de Ştiinţe Medicale din Gilan, citat de IRNA.
Vezi mai multe articole din categoria externe Alte persoane au fost spitalizate, a adăugat el, dintre care şase în stare gravă.
În luna septembrie a anului trecut, patru persoane au fost condamnate la moarte pentru vânzarea de alcool contaminat care a ucis 17 persoane şi a trimis alte zeci la spital cu câteva luni înainte.
La apogeul pandemiei Covid în 2020, cel puţin 210 iranieni au murit după ce au băut alcool de contrabandă, crezând în mod fals că acesta este un remediu pentru virus.
Doar membrii minorităţilor creştine, evreieşti şi zoroastriene din Iran sunt exceptaţi de la interdicţia privind alcoolul.
Străinii sunt obligaţi să o respecte.