De ce a zis Klaus Iohannis că nu candidează la alegerile parlamentare? Decizia BEC.

Spread the love

  Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din 2024 a emis la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent.

 „Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă.

O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, se precizează în hotărârea BEC.

PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor art.

52, alin.

5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de „candidat independent”.

Solicitarea a venit după ce parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, propunerea legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare.

Potrivit răspunsului trimis de BEC legea pe care a încercat PNL să o promoveze era ilegală.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu va candida la alegerile din decembrie pentru viitorul Legislativ, iar liberalii au anunţat retragerea proiectului din Parlament.

/documente/stories//2024/09/28/66f83c465cee8_klaus-iohannis-sursa-administratia-prezidentiala-a-romaniei-facebook.png” />

Lasă un răspuns