Israelul trimite zeci de cadavre în Gaza. Palestinienii cer detalii înainte de a le îngropa

Spread the love

Israelul a returnat miercuri trupurile a 88 de palestinieni ucişi în ofensiva sa militară din Fâşia Gaza, pe care Ministerul Sănătăţii din teritoriu a refuzat să le îngroape înainte ca Israelul să dezvăluie detalii despre cine sunt aceştia şi unde au fost ucişi, conform Reuters.

Israelul trimite zeci de cadavre în Gaza.

Palestinienii cer detalii înainte de a le îngropa Cadavrele au fost aduse în Gaza într-un container încărcat pe un camion printr-un punct de trecere controlat de Israel, dar, potrivit oficialilor palestinieni, nu au fost furnizate informaţii cu privire la numele sau vârsta victimelor sau la locurile în care au murit.

Oficialii din domeniul sănătăţii de la Spitalul Nasser din Khan Younis au refuzat să le primească şi să le îngroape, îndemnând Comitetul Internaţional al Crucii Roşii CICR să ceară detalii din partea Israelului.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Ministerul Sănătăţii a oprit procedurile de primire a containerului (care transporta cadavrele) până la finalizarea datelor şi informaţiilor complete despre aceste cadavre, astfel încât rudele lor să le poată identifica”, a informat ministerul într-un comunicat citat de Reuters.

Şeful biroului media al guvernului din Gaza, condus de Hamas, a declarat că oficialii Ministerului Sănătăţii i-au spus şoferului camionului să ducă cadavrele palestinienilor morţi înapoi la punctul de trecere israelian de unde sosise.

Camionul a părăsit apoi spitalul.

„Ei trebuie să acţioneze în conformitate cu dreptul umanitar internaţional şi într-un mod care să păstreze demnitatea martirilor şi a familiilor acestora”, a declarat Ismail Al-Thawabta pentru Reuters.

Crucea Roşie a declarat că nu a fost implicată în procesul de transfer.

„Reiterăm că toate familiile au dreptul să primească veşti despre cei dragi şi să îi îngroape cu respect şi în conformitate cu tradiţiile lor”, se arată într-o declaraţie emisă de CICR.

În conformitate cu dreptul internaţional umanitar, cei care au murit în timpul unui conflict armat trebuie trataţi cu demnitate şi gestionaţi în mod corespunzător.

Legea impune ca persoanele în cauză să fie căutate, colectate şi evacuate, ceea ce contribuie la asigurarea faptului că oamenii nu dispar, se adaugă în declaraţia CICR.

Serviciul civil de urgenţă însărcinat cu găsirea persoanelor dispărute sub dărâmături, pe drumuri şi în clădirile ruinate din Gaza afirmă că a fost notificat cu privire la aproximativ 10 000 de persoane dispărute în timpul atacului israelian asupra Gaza, care durează de aproape un an.

Autorităţile sanitare din Gaza afirmă că peste 41 000 de palestinieni au fost ucişi în atacul lansat de Israel după ce luptătorii Hamas au atacat oraşe israeliene la 7 octombrie anul trecut, omorând 1 200 de persoane şi capturând aproximativ 250 de ostatici.

În ultimele zile, conflictul s-a extins la un alt teatru major, Israelul lansând cele mai mari lovituri aeriene asupra Libanului din ultimele aproape două decenii, vizând mişcarea Hezbollah, care a lansat rachete asupra Israelului în semn de solidaritate cu palestinienii.

Lasă un răspuns