Avertisment: Schimbările climatice dublează riscul de inundaţii în Europa

Spread the love

Avertisment: Schimbările climatice dublează riscul de inundaţii în Europa Schimbările climatice au provocat averse torenţiale şi inundaţii devastatoare în Europa luna aceasta, potrivit unui raport publicat miercuri şi citat de Reuters.

Cele mai grave inundaţii care au lovit Europa Centrală în ultimele două decenii au provocat zeci de morţi şi numeroase pagube.

Raportul World Weather Attribution, un grup internaţional de oameni de ştiinţă care studiază efectele schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice extreme, a constatat că cele patru zile de precipitaţii aduse de furtuna Boris au fost cele mai puternice înregistrate vreodată în Europa Centrală.

Vezi mai multe articole din categoria externe Se spune că schimbările climatice au făcut ca astfel de ploi să fie cu 7% mai puternice.

„Încă o dată, aceste inundaţii evidenţiază rezultatele devastatoare ale încălzirii generate de combustibili fosili.

Până când petrolul, gazul şi cărbunele vor fi înlocuite cu energie regenerabilă, furtunile precum Boris vor declanşa precipitaţii şi mai abundente, provocând inundaţii care paralizează economia”, a declarat Joyce Kimutai, cercetător la Institutul Grantham din Imperial College London şi coautor al studiului.

Specialiştii au explicat că furtuna a fost mai intensă deoarece aerul rece de peste Alpi s-a combinat cu aerul prea cald de peste Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Lasă un răspuns