Papa Francisc merge în Belgia pentru a se întâlni cu migranţi şi victime ale abuzurilor

Spread the love

Papa Francisc efectuează o vizită de patru zile în Luxemburg şi Belgia, în ciuda unei gripe uşoare, în cadrul unei călătorii care se aşteaptă să evidenţieze nevoile migranţilor şi să includă o întâlnire cu supravieţuitori ai abuzurilor comise de clerul catolic, relatează Reuters.

Papa Francisc merge în Belgia pentru a se întâlni cu migranţi şi victime ale abuzurilor Vaticanul a declarat că Papa, în vârstă de 87 de ani, a planificat să facă această călătorie, care începe joi, după ce a anulat unele întâlniri luni din cauza simptomelor asemănătoare gripei.

Turneul din 26-29 septembrie reprezintă o vizită europeană rară pentru Francisc, care preferă să meargă în locuri care nu au fost vizitate niciodată de un papă sau în care catolicii sunt o mică minoritate.

Aceasta are loc la mai puţin de două săptămâni după ce Suveranul Pontif s-a întors dintr-un solicitant turneu de 12 zile în patru ţări din Asia de Sud-Est şi Oceania.

Vezi mai multe articole din categoria externe Belgia, ca multe alte ţări, a descoperit cazuri de abuzuri sexuale comise de clerici.

În martie, Papa a exclus din preoţie un fost episcop belgian care a recunoscut că a abuzat sexual doi nepoţi.

Din 2012, în Belgia au fost depuse peste 700 de plângeri şi rapoarte privind abuzuri care implică Biserica, potrivit unui raport.

Ambasadorul Belgiei la Vatican, Patrick Renault, a declarat că Francisc este aşteptat să se întâlnească în privat cu un grup de 15 supravieţuitori ai abuzurilor din această ţară.

Principalul motiv al turneului papei este celebrarea celei de-a 600-a aniversări a două universităţi catolice belgiene.

Luc Sels, rectorul KU Leuven, una dintre universităţi, a declarat că evenimentul Papei de la colegiul său se va concentra în mare parte pe nevoile migranţilor şi refugiaţilor.

Francisc va asculta mărturiile unora dintre cei aproximativ 160 de refugiaţi care frecventează universitatea, iar mai târziu va avea întâlniri private individuale, a spus el.

Va fi „un moment intim în care papa poate schimba opinii cu oameni din întreaga lume”, a spus Sels.

Europa s-a confruntat cu niveluri de migraţie fără precedent în ultimul deceniu.

Organizaţia neguvernamentală „Consiliul European pentru Refugiaţi şi Exilaţi”, a declarat în mai că Belgia trece printr-o „criză severă de primire” în procesarea cererilor de refugiaţi, ţara oferind protecţie temporară pentru aproximativ 60.

000 de persoane în 2023.

Francisc va vizita Luxemburgul joi înainte de a se îndrepta spre Bruxelles, capitala Belgiei, în acea seară.

Papa, care a suferit crize de sănătate dar a fost în formă bună în timpul călătoriei în Asia şi Oceania, se întoarce la Roma duminică după-amiază.

Belgia, o ţară tradiţional catolică, a înregistrat un declin semnificativ al prezenţei la biserică în ultimele decenii.

Deşi Vaticanul afirmă că aproximativ 72% din populaţia de 11,6 milioane de locuitori este catolică, un studiu Pew din 2018 a arătat că doar aproximativ 11% dintre belgieni au participat la servicii religioase cel puţin o dată pe lună.

Luxemburg, o mică ţară fără ieşire la mare, numără aproximativ 271.

000 de catolici printre cei 654.

000 de locuitori ai săi, potrivit Vaticanului.

Geert De Cubber, un diacon catolic din Ghent, a comparat vizita lui Francisc cu cea anterioară din Indonezia, unde creştinii sunt o mică minoritate a populaţiei.

„Ar trebui să fim umili pentru că ceea ce vedem în vizitele sale este .

.

.

el merge în principal la periferie”, a spus De Cubber.

„Belgia a fost odată poate unul dintre centrele Bisericii Catolice din Europa, dar astăzi este la periferie.

Lasă un răspuns