Franţa va adopte probabil măsuri mult mai dure în materie de imigraţie şi securitate, pentru a reflecta orientarea societăţii către dreapta politică, a spus noul ministru de interne al ţării, în declaraţii care fac aluzie la dependenţa guvernului minoritar de sprijinul tacit al extremei drepte.
Franţa vrea măsuri mai dure în materie de imigraţie, spune noul ministru de interne Apelurile lui Bruno Retailleau pentru o abordare mai dură privind cererile de azil, violenţa împotriva poliţiei, pedepsele cu închisoarea, islamismul radical şi traficul de droguri subliniază influenţa partidului Adunarea Naţională (RN) al lui Marine Le Pen asupra noului guvern instalat.
După alegerile din iunie, în care centrul-dreapta şi-a pierdut majoritatea la guvernare, Adunarea Naţională (RN) a preluat rolul de „factor decisiv”, semnalând sprijinul tacit pentru funcţia de prim-ministru a lui Michel Barnier, păstrându-şi însă dreptul de a-l retrage dacă preocupările partidului nu sunt soluţionate.
Retailleau, în vârstă de 63 de ani, un veteran al partidului conservator tradiţional Republicanii (LR) şi un sceptic de lungă durată în privinţa imigraţiei, a oferit puţine detalii despre viziunea sa pentru puternicul minister de interne în timpul primei reuniuni de luni a cabinetului Barnier.
Vezi mai multe articole din categoria externe El a fost mai explicit ulterior, într-o serie de interviuri de presă pentru cotidianul Le Figaro, spunînd că va prezenta noi măsuri în câteva săptămâni şi că Franţa „nu trebuie să se abţină de la consolidarea arsenalului său legislativ”.
„Obiectivul meu este de a pune capăt intrărilor ilegale şi de a spori ieşirile, în special pentru imigranţii ilegali, deoarece nu ar trebui să rămâi în Franţa dacă ai intrat prin efracţie”, a declarat ministrul, citat de Le Figaro.
„Voi avea ocazia, în săptămânile următoare, să fac propuneri specifice”, a mai spus el, lăsând totodată deschisă posibilitatea de a folosi decrete.
„Ministrul de interne are puteri de reglementare semnificative.
Le voi folosi la maximum”.
Reflectând comentariile oficialilor RN, Retailleau a declarat marţi pentru CNews că Franţa şi alte naţiuni europene cu viziuni similare ar trebui să-şi unească forţele pentru a obliga Uniunea Europeană să-şi înăsprească legile privind imigraţia.
El a spus că decizia Germaniei de a impune controale temporare la frontieră, suspendând decenii de circulaţie liberă în mare parte în zona de călătorie Schengen a UE, a subliniat modul în care opiniile europene privind imigraţia se deplasează spre dreapta.
„Cred că trebuie să formăm o alianţă cu marile ţări europene care vor să înăsprească, şi au înăsprit deja, arsenalul lor legislativ pentru a schimba regulile europene”, a spus ministrul de interne.
Retailleau a adăugat că unele dintre legile UE privind imigraţia au devenit „total depăşite (şi) nu mai corespund ameninţărilor momentului”.
Retailleau a declarat pentru televiziunea TF1 că va convoca prefecţii – reprezentanţi regionali ai Ministerului de Interne – din cele 10 regiuni cu cel mai mare număr de imigranţi pentru a le spune „să expulzeze mai mult şi să regularizeze mai puţin”.
El a promis, de asemenea, să discute cu naţiunile din Africa de Nord despre oprirea unui număr mai mare de migranţi fără acte care se îndreaptă spre Franţa.
Întrebat de CNews dacă se bazează pe bunăvoinţa politică a RN, Retailleau a spus: „Mă bazez pe bunăvoinţa francezilor.
” Totuşi, el a recunoscut că alegătorii au transmis un mesaj clar în primul tur al alegerilor legislative din această vară, în care RN s-a clasat pe primul loc cu aproximativ o treime din voturi.
O alianţă de stânga a câştigat, în cele din urmă, cele mai multe voturi în turul al doilea, datorită unui pact legislativ pentru a ţine extrema dreaptă departe de putere.