Ocazie unică! Profesorii care au participat la prima expediție transafricană românească din 1971 vin la Muzeul Cinematografiei. FOTO

Spread the love

 Inițiat și ctitorit de regizorul și producătorul de film dr.

Aron Xantus, cu sprijinul reputatului inginer de sunet Francisc Koos, Muzeul Cinematrografiei prezintă o colecție de aparatură cinematografică istorică inedită, relicve și piese rare care evocă o legendară tradiție a „ imaginilor mișcătoare” începând cu epoca filmului mut din primii ani ai secolului trecut.

La acea vreme Clujul a devenit o citadelă a primelor producții cinematografice consemnate de istoria universală a filmului.

În perioada 1913-1930 în studiourile clujene au fost realizate circa 70 de filme mute cu actori dar și alte producții cinematografice mai scurte, peste 50 la număr, pe care azi le numim filme de actualități și filme documentare, marea lor majoritate fiind pierdute sau distruse de vicisitudinile timpului.

CITEȘTE ȘI: Incursiune în primul muzeu al cinematografiei din România.

De la Cluj a plecat regizorul filmului „Casablanca”.

„Mulți studenți de la Teatru nu au nicio idee despre ce s-a întâmplat aici”.

FOTOAceste pelicule au fost realizate de producători locali, în strânsă colaborare cu specialiștii și tehnicienii de la renumita firmă Pathé / Paris care au fost invitați la Cluj de regizorul și întreprinzătorul în cinematografie, un pionier al filmului mut, Jenő Janovics.

Este puțin cunoscut faptul că primul film de educație medicală din lume, pe care azi l-am numi docu-fiction a fost realizat la Cluj, în anul 1928, când reputatul medic Dominic Stanca, în colaborare cu regizorul Janovics și cu doctorul Constantin Levaditi au realizat pelicula cu inscriptii bilingve, „ Grozăviile lumii”, prin care au urmărit popularizarea unei conduite de prevenire a temutei boli, sifilisul, care bântuia  în Europa la început de secol 20.

Clujul a adus un important aport și la nașterea „ fabricilor de vise”, a studiourilor de peste ocean, din Hollywood.

Să-l amintim doar pe regizorul Michel Curtiz (alias Mano Kaminer/Mihaly Kertesz) sau pe Sir Alexander Korda.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV.

Doi clujeni pe urmele lui Emil Racoviță în Antarctica.

Incredibila lor aventură pe traseul Expediției Belgica, la un secol distanțăCurtiz și-a petrecut primii ani de ucenicie, mai apoi de creație cinematografică, de regizor de film la Cluj, apoi la invitația studiourilor Warner Bros, aflate la acea vreme la început de drum, a ajuns în America, la Hollywood, unde a fost nominalizat pentru premiul Oscar după succesul răsunător al peliculei Casablanca (1942).

Cu aceste antecedente legăturile strânse, de odinioră între Cluj și Hollywood, renasc acum și prin  Muzeul Cinematografiei.

Recent, în cadrul proiectului intitulat „De la Cluj la Hollywood” fondatorii memorialului clujean au fost invitați la Festivalul Internațional de Film Tony Curtis, organizat de Hollywood Councyl, cu participarea văduvei starului Tony Curtis, Jill W.

Curtis.

Muzeul Cinematografiei situat în Cluj-Napoca, oraș care deține titulatura de City of Film UNESCO a fost prezentat de regizorul și directorul de imagine, profesorul universitar dr.

Gabor Xantus, cofondator, expunere însoțită de o incursiune virtuală, ilustrată în incinta memorialului.

În fața unei săli pline cu un public avizat din lumea filmului a urmat o discuție interactivă, prefigurând proiecte comune de dezvoltare a memorialului înființat la Cluj-Napoca.

Paralel cu popularizarea culturii vizuale și a istoriei filmului, Muzeul Cinematografiei din Cluj-Napoca organizează evenimente  însoțite de  proiecții de filme și prezentări pe diverse tematici, în colaborare și cu participarea Uniunii  Cineaștilor din România, UCIN, precum și proiecte multiculturale însoțite de vizionări de filme susținute  de Ministerul Culturii.

Următorul eveniment găzduit de Muzeul Cinematografiei, în parteneriat cu TIFF, va avea loc în data de 27 septembrie ora 17 cu tema „Mari exploratori autohtoni ai secolului XIX-XX, contribuții culturale la tezaurul cunoașterii universale”.

Invitați vor fi profesor universitar dr.

Nicolae Coman și profesor universitar dr.

Sever Popa, participanți la prima expediție transafricană românească din 1971.

 Vor fi proiectate filmele documentare „Expediția românească transafricană”, „Un mormânt în junglă” – Samuel Fenichel în Papua Noua Guinee, „ Dr.

Bwana” – medic în Africa neagră, de la Aiud la Kilimanjaro.

Evenimentul va fi moderat de profesor universitar dr.

Gabor Xantus, cineast documentarist.

Intrarea este liberă dar condiționată de numărul limitat al locurilor disponibile în sala de proiecție a Muzeului Cinematografiei de pe strada Universității nr.

6.

Rezervări de locuri cu confirmarea participării la eveniment la nr.

de telefon 0744 213 993.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns