Albania plănuieşte „un Vatican” musulman la Tirana

Spread the love

Prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a anunţat planurile de creare a unui microstat musulman suveran în capitala Tirana, dedicat comunităţii Bektashi.

Albania plănuieşte „un Vatican” musulman la Tirana Albania intenţionează să înfiinţeze un microstat suveran musulman, sub conducerea sectei Sufi Bektashi, cunoscută pentru promovarea „armoniei religioase şi dialogului”, a declarat prim-ministrul Edi Rama.

Enclava, similară cu Vaticanul, va fi situată în Tirana şi va servi drept centru politic pentru musulmanii Bektashi, care reprezintă a patra cea mai mare comunitate religioasă din ţară, informează AFP.

Ordinea Bektashi, fondată în secolul al XIII-lea în Imperiul Otoman, este recunoscută ca fiind o ramură tolerantă a Islamului, deschisă către alte religii şi filozofii.

După interzicerea în Turcia, la începutul secolului XX, liderii Bektashi s-au relocat în Albania.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Inspirăm transformarea Centrului Bektashi din Tirana într-un stat suveran, un nou centru de moderare, toleranţă şi convieţuire paşnică”, a afirmat Rama la Naţiunile Unite.

Aproximativ 10% din populaţia musulmană a Albaniei este formată din Bektashi, conform recensământului din 2023.

Cetăţenia noului stat va fi limitată la membri ai clerului şi cei implicaţi în administraţia de stat, iar guvernul va fi condus de liderul Bektashi şi de un consiliu responsabil de funcţionarea religioasă şi administrativă.

Lasă un răspuns