Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită după 31 martie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea facturilor”.

Spread the love

  La 1 aprilie 2025 expiră termenul privind măsura de plafonare a prețurilor la energie.

 Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, nu este exclus scenariul în care plafonarea prețurilor la energie să fie menținută și după data de 31 martie 2025.

Ministrul Energiei afirmă că autorităţile vor consulta cadre didactice universitare înainte de a decide asupra schemei de ajutor care va fi acordată persoanelor din categoriile considerate vulnerabile, după ce actuala schemă de plafonare-compensare a tarifelor la energie va expira, la finalul lunii martie a anului viitor.

 „Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit ziarulunirea.

ro.

Astfel, profesori de la facultăţi de drept şi din domeniul energiei vor face parte din comitetul interministerial care va decide asupra viitoarei scheme de ajutor pentru plata facturilor pentru energie.

Ministerul şi-a propus ca toate criteriile să fie stabilite până la finalul acestui an.

„Pregătim înfiinţarea rapidă a unui comitet interministerial, compus inclusiv din cadre universitare ale facultăţilor de drept şi din domeniul energetic, care să contureze viitorul mecanism de sprijin, după 1 aprilie 2025, al consumatorilor vulnerabili precum şi de combatere a sărăciei energetice.

Pentru viitor, analizăm oportunitatea transformării acestei compensări într-o obligaţie de serviciu public, care se pliază mai bine tradiţiei administrative româneşti”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit sursei citate.

 Potrivit asigurărilor oficiale, şi după 1 aprilie 2025 consumatorii vulnerabili vor fi protejaţi.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, toți clienții casnici beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice, conform OUG 27/2022.

Astfel, în prezent, prețurile energiei electrice achitate de consumatorii casnici sunt plafonate:*0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să-și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;*0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;*0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;*circa 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns