Un incendiu a izbucnit într-o mină din regiunea Doneţk din cauza unui atac rusesc, a transmis Ministerul Energiei din Ucraina.
În momentul incidentului, în mină se aflau 371 de mineri, care au fost scoşi la suprafaţă.
Doi lucrători au fost găsiţi morţi după inspectarea incintei, iar un alt civil a fost dus la spital.
Forţele ruse au atacat regiunea Poltava cu o dronă în noaptea de noaptea de sâmbătă spre duminică, avariind infrastructura energetică într-unul dintre districte.
Vezi mai multe articole din categoria externe În urma atacului, 56 de gospodării şi 30 de întreprinderi au rămas fără energie electrică.
Unităţile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 71 din 80 de drone de atac pe care Rusia le-a lansat peste noapte, au anunţat duminică reprezentanţii forţelor aeriene, citaţi de Reuters.
Şase dronele ruseşti au fost pierdute după ce au fost deviate de la traseu, au mai anunţat militarii.
Ruşii au lansat şi două rachete ghidate din regiunea ocupată Lugansk.
Ucrainenii nu au spus ce s-a întâmplat cu rachetele.
Rusia a pierdut 642.
420 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat duminică Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Acest număr include 1.
500 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8.
768 de tancuri, 17.
222 de vehicule blindate de luptă, 25.
023 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.
333 de sisteme de artilerie, 1.
195 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 949 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.
628 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.
Liderii Statelor Unite, Indiei, Japoniei şi Australiei au făcut apel la „o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă” în Ucraina într-o declaraţie comună în urma summitului liderilor QUAD din 21 septembrie.
Ţările QUAD – SUA, India, Japonia şi Australia – formează o alianţă strategică dedicată intereselor economice şi de securitate comune în regiunea Indo-Pacific.
Reuniunea din 21 septembrie marchează cel de-al patrulea summit anual al liderilor grupului.
Prim-ministrul australian Anthony Albanese, prim-ministrul indian Narendra Modi, prim-ministrul japonez Kishida Fumio şi preşedintele american Joe Biden s-au reunit la Wilmington, Delaware, pentru a discuta despre cooperarea lor actuală.
Declaraţia lor comună a inclus un apel pentru pace în Ucraina.
„Reiterăm necesitatea unei păci globale, juste şi durabile, în conformitate cu dreptul internaţional, în concordanţă cu scopurile şi principiile Cartei ONU, inclusiv respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, se arată în declaraţie.
„Constatăm, de asemenea, impactul negativ al războiului din Ucraina în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi energetică globală”.
Declaraţia a afirmat, de asemenea, că utilizarea sau ameninţarea cu arme nucleare este „inacceptabilă” în contextul războiului.
Declaraţia nu a condamnat în mod explicit Federaţia Rusă pentru invazia sa la scară largă, reiterând în schimb că „toate statele trebuie să se abţină de la ameninţarea sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale şi suveranităţii sau independenţei politice a oricărui stat”.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita duminică o fabrică de obuze de 155 mm din Scranton, Pennsylvania, şi le va mulţumi lucrătorilor care au crescut producţia de proiectile de 155 mm în ultimul an.
Uzina din Scranton este una dintre puţinele din Statele Unite care produce obuze de artilerie de 155 mm.
Ucraina a primit deja peste 3 milioane de obuze de 155 mm din SUA.
Zelenski este, de asemenea, aşteptat să fie însoţit la uzină de doi directori ai Pentagonului care au contribuit la creşterea producţiei – Douglas Bush, subsecretarul american al apărării pentru achiziţii, logistică şi tehnologie, şi Bill LaPlante, principalul cumpărător de arme al Pentagonului – precum şi de guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro.
Zelenski a mers în SUA pentru vorbi la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU de la New York şi se va deplasa la Washington pentru a discuta joi cu preşedintele american Joe Biden şi cu vicepreşedintele Kamala Harris.
Forţele ruse au atacat sâmbătă un bloc de locuinţe din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, rănind 21 de persoane, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov.
Printre răniţi se numără un copil de 8 ani şi doi tineri de 17 ani, a declarat Syniehubov.
Cel puţin şase dintre răniţi au fost spitalizaţi şi peste 60 de persoane au fost evacuate.
Cel puţin patru maşini au luat foc în urma atacului şi alte 20 au fost avariate.
Harkovul, aflat la 40 de km de graniţa cu Rusia, este atacat aproape zilnic de la începutul războiului.
Ucraina este capabilă să producă mai multe milioane de drone pe an, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umierov.
„Chiar şi în acest an, am explicat pieţei că vom achiziţiona mai mult de un milion de drone.
Nu am spus câte putem produce.
Dar putem produce mai multe milioane de drone, dintre care o parte sunt plătite de la bugetul de stat, iar o altă parte folosind fonduri de la partenerii noştri.
Deci capacitatea noastră este de câteva milioane de drone.
Şi asta este ceea ce putem face.
Nu vom permite inamicului să ne depăşească anul viitor.
Anul acesta vom produce de câteva ori mai mult”, a declarat ministrul Apărării.
Umierov a anunţat, de asemenea, o extindere a programului de rachete al Ucrainei.
„Lucrăm din greu pentru a ne asigura că programul nostru de rachete se ridică la nivelul programului nostru de drone”, a declarat el.
Comentariile lui Umierov vin în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că Moscova intenţionează să crească producţia de drone „de aproape zece ori” în acest an.
În 2023, armata rusă a primit aproximativ 140.
000 de drone de diferite tipuri.
În acest an, Moscova vrea să producă 1,4 milioane, a spus Putin.
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia nu va participa la cel de-al doilea Summit al Păcii.
Zaharova a calificat pregătirea celui de-al doilea Summit al Păcii drept „încă o manifestare a fraudei anglo-saxonilor şi a marionetelor lor ucrainene”, care doresc „să impună formula Zelenski, absolut neviabilă, ca unică bază pentru rezolvarea conflictului, să obţină sprijinul majorităţii globale şi să transmită un ultimatum prin care să ceară capitularea Rusiei în numele acesteia”.
„Nu vom participa la astfel de summituri”, a spus oficialul.
De asemenea, ea a spus că Rusia ar fi pregătită pentru o „soluţionare politică şi diplomatică” a războiului de agresiune iniţiat de Kremlin împotriva Ucrainei, afirmând că Moscova este pregătită „să discute propuneri cu adevărat serioase care să ia în considerare situaţia de pe teren”.