Centralele de apartament vor fi înlocuite în România. Ce se montează în loc?

Spread the love

  Dispar centralele de apartament? Pompele de căldură ar putea deveni tehnologia dominantă pentru încălzirea locuințelor în România, arată Ministerul Energiei, scrie capital.

ro Dispar centralele de apartament? Pompele de căldură ar putea deveni tehnologia dominantă pentru încălzirea locuințelor din România.

Conform ultimei variante a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), publicată de Ministerul Energiei, ponderea boilerelor pe gaz utilizate pentru încălzirea locuințelor va scădea semnificativ, de la aproximativ 45% la doar 2,5% până în 2050.

Deși acestea sunt încă la început ca tehnologie și nu au fost incluse în statisticile actuale, se estimează că acestea vor câștiga din ce în ce mai multă cotă de piață în domeniul surselor de încălzire.

Tehnologiile actuale, ineficiente din punct de vedere energetic, vor fi înlocuite cu pompe de căldură.

Se urmărește ca aceste pompe de căldură să acopere 25% din cererea de energie necesară pentru încălzire și răcire.

Pentru perioada 2020-2022, pompele de căldură, deși instalate și utilizate la nivel național, nu au fost incluse în datele statistice.

Abia din 2023, acestea au început să fie recunoscute ca tehnologie utilizată în procesul de încălzire și răcire.

 De asemenea, este necesar să se dezvolte un plan național pentru instalarea pompelor de căldură, care să acopere atât sectorul rezidențial, cât și pe cel comercial, conform documentului Ministerului Energiei.

În clădiri, pompele de căldură sunt utilizate pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, pentru răcire.

În loc să producă căldură, acestea extrag și valorifică energia ambiantă, fie că este vorba de energie termică din aerul exterior, ape de suprafață sau de canalizare, fie de energie geotermală din apele subterane.

De obicei, ciclul de refrigerare folosește compresia vaporilor, care necesită energie electrică, dar există și pompe de căldură care sunt acționate de căldură directă.

Aceste dispozitive funcționează într-un mod similar cu frigiderul, care extrage căldura din alimentele din interior și o evacuează în exterior, dar, în cazul pompelor de căldură, căldura este extrasă din mediul ambiant și transferată în interiorul clădirii.

Un aspect distinctiv al pompelor de căldură față de alte tehnologii de încălzire este că energia necesară pentru funcționare este semnificativ mai mică decât energia pe care o extrag.

Din acest motiv, specialiștii le consideră „multiplicatori de energie”, având în vedere că energia necesară pentru funcționare reprezintă doar o treime sau un sfert din energia obținută din mediu.

Aceste informații sunt prezentate într-un articol din Panorama.

În funcție de resursa utilizată, pompele de căldură se clasifică în aerotermale, hidrotermale și geotermale.

Pompele de căldură aerotermale extrag căldura din aerul exterior, în timp ce pompele hidrotermale utilizează apa din lacuri, râuri sau pânza freatică.

Pompele geotermale, pe de altă parte, valorifică temperatura din pământ.

Fiecare tip de pompă de căldură are avantajele și dezavantajele sale specifice.

De exemplu, cele aerotermale (sau pompele de căldură aer-apă) sunt similare cu sistemele de aer condiționat, după cum notează Panorama.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.

comCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns