Laura Buciu Laura Buciu Cel puţin 6 din 10 americani spun că preţurile la alimente şi costurile locuinţelor reprezintă probleme majore pentru familiile lor cu o motivaţie pentru a merge la vot, potrivit unui sondaj realizat de Fox News.
Alegătorii din SUA consideră că preţurile ridicate reprezintă cea mai mare motivaţie pentru a vota În timp ce economia rămâne principala problemă generală pentru alegători, un nou sondaj naţional Fox News arată că preţurile ridicate vor fi principalul factor care îi va determina pe aceştia să voteze în această toamnă, în condiţiile în care tot mai mulţi spun că preţurile la alimente şi costurile locuinţelor sunt dificile pentru familia lor.
Cel puţin 6 din 10 alegători spun că preţurile la alimente (66%) şi costurile locuinţelor (60%) sunt o problemă majoră pentru familia lor.
În mai, aceste cifre erau de 62% pentru alimente şi 47% pentru costurile locuinţelor.
Vezi mai multe articole din categoria externe Saltul de 13 puncte în ceea ce priveşte costurile locuinţelor ca fiind o problemă majoră se observă la toate categoriile, dar mai ales în rândul bărbaţilor (+16 puncte problemă majoră), al alegătorilor albi (+15), al celor fără diplomă universitară (+15), al republicanilor (+15), al alegătorilor cu vârsta de 65 de ani şi peste (+14), al democraţilor (+13) şi al celor sub 45 de ani (+13).
Aproape jumătate dintre alegători (48%) spun că preţul benzinei este o problemă majoră, aproximativ la acelaşi nivel ca în luna mai.
Toate acestea fac ca preţurile ridicate să fie cel mai important factor care, potrivit alegătorilor, îi va motiva să iasă la vot în aceste alegeri.
Patru din zece persoane afirmă că preţurile ridicate (39%) vor fi principalul motiv care îi va determina să voteze, urmate de imigraţie (32%), împiedicarea celeilalte tabere să câştige (29%), avort (27%), infracţiuni violente (26%), rasa candidatului (9%) şi sexul candidatului (7%).
Pentru democraţi, cel mai important factor va fi avortul (39%) şi împiedicarea celeilalte părţi să câştige (37%).
Pentru republicani şi independenţi, imigraţia (50% şi, respectiv, 27%) şi preţurile ridicate (49% şi 40%).
Economia a fost principala problemă în cea mai mare parte a campaniei, iar acest lucru nu este diferit acum.
Treizeci şi nouă la sută spun că este vorba de economie, imigraţia (16%) şi avortul (15%) situându-se pe locurile doi şi trei.
Toate celelalte subiecte analizate au fost cu o singură cifră.
Cea mai importantă problemă pentru democraţi este împărţită între avort (27%) şi economie (25%), în timp ce republicanii şi independenţii sunt din nou uniţi, cu economia pe primul loc (50% şi, respectiv, 45%), apoi imigraţia (30% şi 13%).
În ceea ce priveşte persoana care poate gestiona mai bine aceste priorităţi, fostul preşedinte Trump este favorit în două din primele trei domenii.
Cu 5 puncte, el este văzut ca fiind mai capabil să gestioneze economia şi cu 10 puncte imigraţia, în timp ce mai mulţi alegători au încredere în vicepreşedintele Kamala Harris pentru a gestiona avortul, cu 16 puncte.
Candidaţii sunt cotaţi în mod egal în ceea ce priveşte taxele, în timp ce alegătorii îi acordă lui Harris un avans de 9 puncte în ceea ce priveşte sprijinirea clasei de mijloc.
„Profilul problematic al acestor alegeri continuă să îl favorizeze pe Trump”, spune Daron Shaw, cel care realizează sondajul Fox News împreună cu democratul Chris Anderson.
„Dar avantajul său pe probleme economice a scăzut, probabil datorită mesajelor lui Harris privind costurile locuinţelor şi impozitele, ambele vizând clasa de mijloc şi care par să dea roade”.
În general, Harris are un avantaj de 2 puncte (în marja de eroare) în confruntarea directă cu Trump (50%-48%).
„Unul dintre motivele pentru care cursa este atât de strânsă este că o mână de alegători care au încredere în Trump în ceea ce priveşte economia şi imigraţia o susţin în continuare pe Harris, iar o mână de alegători care au încredere în Harris în ceea ce priveşte avortul şi clima îl favorizează pe Trump”, spune Dana Blanton, care conduce unitatea de sondaje Fox News.
Avantajul lui Trump în ceea ce priveşte economia este susţinut de o imagine mai optimistă a mandatului său.
Cu 17 puncte, mai mulţi alegători consideră că politicile administraţiei sale au fost mai mult utile decât dăunătoare, în timp ce cu 24 de puncte consideră că politicile administraţiei Biden au fost mai dăunătoare.
Jumătate dintre democraţi (50%) spun că politicile lui Biden îi ajută, în timp ce majoritatea republicanilor (87%) şi peste jumătate dintre independenţi (52%) spun că le fac rău.
Mai mult de jumătate dintre democraţi consideră că politicile lui Trump au fost dăunătoare (55%), faţă de majoritatea republicanilor, care spun că au fost de ajutor (86%).
Independenţii sunt mai amestecaţi în ceea ce priveşte amintirea politicilor lui Trump: 39% au ajutat, 32% au făcut rău, 29% nicio diferenţă.
Aproximativ 4 din 10 alegători în general (39%) consideră că impunerea de tarife pentru produse dăunează economiei, în timp ce 36% spun că ajută.
Doi din 10 cred că nu face nicio diferenţă.
Deşi nu se apropie de nivelul de 84% înregistrat în timpul preşedinţiei lui Biden, 7 din 10 au o părere negativă despre economie (70%), faţă de 3 din 10 care au o părere pozitivă (29%).
Această opinie negativă include majoritatea republicanilor (90%) şi independenţilor (77%) şi aproape jumătate dintre democraţi (48%).
Ratingul preşedintelui este de 42% aprobări, 58% dezaprobări, aproape neschimbat din iulie.
În ciuda atitudinii negative faţă de economie şi a preţurilor ridicate, 41% dintre alegători consideră că viaţa generaţiei următoare va fi mai bună, în creştere faţă de 25% când a fost pusă ultima dată această întrebare în urmă cu doi ani.
Noul rezultat se situează aproape de maximul de 42% înregistrat în august 2012.
Comparativ cu 2022, creşterea optimismului pentru viitorii americani vine în principal din partea celor care nu au o diplomă universitară (+21), a alegătorilor cu venituri anuale sub 50.
000 de dolari (+20), a alegătorilor care nu sunt de culoare albă (+19), a democraţilor (+18), a bărbaţilor (+18) şi a alegătorilor sub 30 de ani (+16).