Numărul victimelor crește în urma inundațiilor din Europa Centrală

Spread the love

  Bilanţul morţilor în urma inundaţiilor severe care s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est a crescut la cel puţin 24, conform celei mai recente actualizări, după confirmarea unei alte victime, informează DPA şi AFP.

 În Republica Cehă, al cincilea deces a fost anunţat joi de ministrul de Interne, Vit Rakusan.

Cel puţin alte opt persoane sunt în continuare date dispărute, inclusiv ocupanţii unei maşini care a fost luată de apele unui râu învolburat.

Inundaţiile au provocat pagube pe scară largă în Europa Centrală şi de Est în ultimele zile.

În Republica Cehă, zona cea mai afectată a fost cea din estul ţării, în apropiere de graniţa cu Polonia.

Preşedintele Petr Pavel a vizitat zonele sinistrate, inclusiv staţiunea Jesenik din lanţul muntos Jesenik, grav afectată de intemperii.

El estimează că va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a repara pagubele provocate de inundaţii.

În Jesenik, centrul oraşului s-a aflat, pe alocuri, sub câţiva metri de apă, numeroase clădiri prăbuşindu-se sau fiind demolate din cauza instabilităţii lor structurale.

Între timp, pe fluviul Elba, în nordul regiunii Boemia, nu departe de graniţa cu Germania, situaţia s-a ameliorat.

Nivelul maxim al undei de viitură a trecut de Usti nad Labem la un nivel al apei care a depăşit cu puţin 6,8 metri – în condiţiile în care, înainte de furtună, media măsurată era de circa doi metri.

Barierele de protecţie ce au fost ridicate de localnici au rezistat în faţa cantităţilor mari de apă, însă haosul din traficul rutier a continuat să se manifeste din cauza drumurilor închise.

Un convoi de pompieri a părăsit oraşul îndreptându-se spre nord-estul Republicii Cehe pentru a ajuta la scoaterea apei din subsoluri şi clădiri.

Începând de săptămâna trecută, vânturi violente şi ploi extrem de abundente au lovit mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, făcând, de asemenea, cinci victime în Austria, şapte în Polonia şi şapte în România.

Deşi ploile au încetat în cea mai mare parte, inundaţiile şi viiturile formate pe mai multe râuri continuă să ameninţe oraşe şi localităţi din această regiune, informează AFP.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns