Fenomen grav! Alcool, țigări și energizante, vândute minorilor în magazinele din Cluj.

Spread the love

  Potrivit clujust.

ro, după ce unii dintre adolescenți au avut probleme grave cu alcoolul, câțiva părinți revoltați de amploarea vânzării și consumului de alcool, țigări și energizante de către minori, s-au organizat într-o asociație și au demarat o acțiune fără precedent.

 În perioada iulie-august, cu aparatură de înregistrare audio-video, membrii unei asociații au surprins în flagrant vânzarea de alcool, energizante și țigări către minori, în circa 100 de magazine din Cluj-Napoca.

La majoritatea magazinelor, vânzătorii au vândut produsele minorilor fără a le cere buletinul, iar la casele self-service, unde se cere verificarea vârstei, minorii nu au întâmpinat probleme în a primi acordul supraveghetorilor din magazine.

Citește continuarea articolului pe clujust.

roVânzarea de energizante, țigări și alcool către minori este interzisă.

 Amenzile pentru magazinele care încalcă legea pot urca până la 30.

000 de lei.

„În contextul apariției unor informații și imagini video în spațiul public, care ar fi fost realizate în anumite societăți comerciale din Cluj-Napoca, referitoare la vânzarea de băuturi alcoolice sau energizante către minori, atragem atenția publicului asupra importanței respectării legislației în vigoare privind interzicerea comercializării sau oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, energizante, tutun și/sau a produselor reglementate de dispozițiile art.

2 din Legea 201/2016.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj desfășoară constant acțiuni preventive și de informare în rândul operatorilor economici care comercializează astfel de produse, iar în cazurile în care sunt constatate încălcări ale prevederilor legale, sunt dispuse măsurile legale corespunzătoare.

Reamintim că, potrivit Legii nr.

61/1991, cu modificările aduse de Legea nr.

42/2024, „comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante.

.

.

se sancționează cu amendă de la 5.

000 la 20.

000 de lei.

Totodată, dacă aceste activități comerciale sunt desfășurate în incinta instituțiilor de învățământ, de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, amenda aplicată este cuprinsă între 10.

000 și 30.

000 de lei”, a transmis IPJ Cluj.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns