Banca Angliei menţine rata dobânzii la 5%

Spread the love

Banca Angliei a decis să menţină rata dobânzii la 5% şi prelungeşte planul de reducere a obligaţiunilor cu 100 de miliarde de lire sterline.

Banca Angliei menţine rata dobânzii la 5% Joi, Banca Angliei (BoE) a decis să păstreze rata dobânzii la 5,0%, după o vot de 8-1.

Decizia vine după prima reducere a dobânzilor din ultimele patru ani, de luna trecută, scrie Reuters.

De asemenea, BoE a votat pentru reducerea stocului de obligaţiuni guvernamentale britanice cu încă 100 de miliarde de lire sterline în următoarele 12 luni, o măsură ce va influenţa finanţele guvernamentale.

Continuarea programului de strângere cantitativă (QT) va urma acelaşi ritm ca în anul trecut, conform aşteptărilor pieţei.

Vezi mai multe articole din categoria externe Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a punctat pe importanţa menţinerii inflaţiei sub control şi a avertizat împotriva reducerii prea rapide a dobânzilor.

În prezent, inflaţia anuală în Marea Britanie este estimată să crească la aproximativ 2,5% până la sfârşitul anului, în scădere faţă de prognoza anterioară de 2,75%, în principal datorită scăderii preţurilor petrolului.

Investitorii estimează că Banca Angliei va reduce dobânzile într-un ritm mai lent decât Rezerva Federală a SUA, care a redus recent dobânzile cu 0,5 puncte procentuale.

În contrast, se anticipează aproximativ şapte reduceri de 0,25 puncte procentuale în SUA până în iunie 2025.

Criticii au semnalat că programul QT al BoE, care include vânzarea obligaţiunilor guvernamentale achiziţionate anterior, va aduce pierderi suplimentare pentru banca centrală şi, implicit, pentru contribuabili.

Totuşi, BoE a spus că programul QT este necesar pentru a preveni o creştere necontrolată a stocului de obligaţiuni şi pentru a permite banca să acţioneze flexibil în viitor.

Lasă un răspuns