Războiul din Ucraina, ziua 938.
Italia va livra sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T promis până la sfârşitul lunii septembrie / Oficial: SUA consideră că strategia de pace a lui Zelenski „poate funcţiona” Contraofensiva Rusiei în regiunea Kursk, menită să recucerească teritoriul controlat de ucraineni, a fost oprită, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al administraţiei militare ucrainene din regiune.
Declaraţia vine la o săptămână după ce Moscova a lansat o contraofensivă împotriva flancului vestic al trupelor ucrainene din regiunea rusă.
„Au încercat să atace din flancuri, dar au fost opriţi acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt Oleksii Dmytrashkivskyi pentru AFP.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Situaţia a fost stabilizată şi astăzi totul este sub control, ei nu au succes”.
Purtătorul de cuvânt a admis doar „unele succese minore” ale Rusiei.
„Ruşii au intrat într-una dintre aşezări.
Au început să lupte pentru o altă aşezare, dar asta a fost tot”, a spus el.
Rusia a susţinut că a recucerit 10 aşezări doar în prima zi a contraofensivei, anunţând alte progrese de atunci.
Afirmaţiile recente ale Wall Street Journal conform cărora 80 000 de soldaţi ucraineni au murit în timpul războiului total cu Rusia sunt „exagerate”, a declarat secretarul comisiei parlamentare de apărare Roman Kostenko pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Publicaţia americană a scris pe 17 septembrie că, potrivit unei „estimări ucrainene confidenţiale de la începutul acestui an”, Ucraina are 80.
000 de soldaţi ucişi şi 400.
000 de răniţi.
Pierderile Rusiei au fost estimate la 200.
000 de morţi şi 400.
000 de răniţi, ridicând numărul total de victime ale războiului la peste 1 milion.
„Cred că acestea sunt date exagerate.
Categoric.
.
.
În special atunci când vorbim despre numărul înregistrat de soldaţi ucraineni ucişi”, a declarat Kostenko.
Ucraina a evitat în mare parte să comenteze pierderile sale, deşi preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în februarie că 31.
000 de soldaţi ucraineni au murit.
„Dacă ne uităm la ultimii doi ani, am avut aproximativ acelaşi număr – 19.
000 în fiecare an.
Şi aici sunt luaţi în considerare doar cei cărora le-au fost eliberate certificate oficiale de deces”, a declarat Kostenko, adăugând că mulţi sunt încă consideraţi dispăruţi.
Deputatul a sugerat că ar putea fi aproximativ 50.
000 de soldaţi morţi, deşi a recunoscut că nu are cele mai exacte date şi că chiar şi numărul său ar putea fi o supraestimare.
Ruşii au atacat Ucraina cu trei rachete ghidate cu lansare din aer şi 52 de drone kamikaze în noaptea de 17-18 septembrie 2024.
Apărarea aeriană ucraineană a distrus 46 de drone, alte cinci au dispărut de pe radar din cauza războiului electronic, iar una a zburat înapoi în Rusia, anunţă Serviciul de presă al Comandamentului Forţelor Aeriene Ucrainene.
Se raportează că ruşii au lovit cu trei rachete ghidate Kh-59/69 din spaţiul aerian al părţii ocupate a regiunii Kherson şi 52 de UAV-uri de atac din oraşele ruseşti Kursk şi Yeysk.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a estimat că Rusia continuă să îşi dezvolte capacitatea de a utiliza operaţiunile informaţionale pe platformele de socializare pentru a provoca activităţi cinetice şi a interfera cu alegerile, activităţile de destabilizare şi schemele de evitare a sancţiunilor.
Documentele divulgate care descriu campaniile de dezinformare la scară largă ale Kremlinului împotriva Ucrainei şi a Occidentului continuă să demonstreze dorinţa Kremlinului de a-şi utiliza instrumentele globale de informare pentru a promova interesele Moscovei prin intermediul social media.
Oficialii americani au văzut Planul de victorie al preşedintelui Volodimir Zelenski şi cred că este o strategie „care poate funcţiona”, a declarat ambasadorul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc marţi.
„Credem că acesta prezintă o strategie şi un plan care poate funcţiona”, a declarat aceasta, potrivit Kyiv Independent.
Thomas-Greenfield a declarat că SUA speră să promoveze planul lui Zelenski în rândul liderilor mondiali săptămâna viitoare, în timpul celei de-a 79-a Adunări Generale a ONU din New York.
Italia va livra Ucrainei o a doua baterie de apărare antiaeriană SAMP/T până la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat marţi ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, notează Kyiv Independent.
Italia a promis în iunie că va trimite Kievului un alt sistem SAMP/T, singurul sistem de apărare aeriană fabricat în Europa care poate intercepta rachete balistice.
„Până la sfârşitul lunii, noul sistem Samp/T va fi livrat Ucrainei şi ştim cât costă fiecare minut de întârziere”, a declarat Crosetto la o conferinţă privind producţia europeană de apărare antiaeriană, potrivit mass-media italiene RAI.