Cum a reuşit Israelul să explodeze simultan mii de dispozitive de comunicare ale Hezbollah în Liban şi Siria. Pagerele comandate din Taiwan aveau explozibil. Apar detalii din spatele operaţiunii

Spread the love

Gabriel Negreanu Cum a reuşit Israelul să explodeze simultan mii de dispozitive de comunicare ale Hezbollah în Liban şi Siria.

Apar detalii din spatele operaţiunii Israelul şi-a desfăşurat marţi operaţiunea împotriva Hezbollah ascunzând material exploziv într-un nou lot de pagere fabricate în Taiwan şi importate în Liban, potrivit oficialilor americani şi altor oficiali informaţi cu privire la operaţiune.

Potrivit unora dintre oficiali, pagerele, pe care Hezbollah le-a comandat de la Gold Apollo din Taiwan, au fost modificate înainte de a ajunge în Liban.

Majoritatea erau modelul AP924 al companiei, deşi alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport.

Vezi mai multe articole din categoria externe Materialul exploziv a fost implantat lângă bateria fiecărui pager, au declarat doi dintre oficiali.

De asemenea, a fost încorporat un comutator care putea fi declanşat de la distanţă pentru a detona explozibilul.

La ora 15:30, în Liban, pagerele au primit un mesaj care părea să provină de la conducerea Hezbollah, au declarat doi dintre oficiali.

În schimb, mesajul a activat explozibilii.

Ministrul sănătăţii din Liban a declarat presei de stat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi mai mult de 2700 au fost rănite.

Dispozitivele au fost programate să sune timp de câteva secunde înainte de a exploda, potrivit a trei dintre oficiali.

Hezbollah a acuzat Israelul de orchestrarea atacului, dar a dat informaţii limitate cu privire la modul în care înţelege operaţiunea.

Israelul nu a comentat atacul şi nici nu a declarat că ar fi în spatele acestuia.

Experţii consultaţi de mai multe publicaţii internaţionale au precizat că cel mai probabil exploziile au fost declanşate de manipularea hardware, mai degrabă decât de o altă teorie a unei breşe de securitate cibernetică care ar fi cauzat încălzirea şi explozia bateriilor cu litiu.

 

Lasă un răspuns