Lovitură pentru oficialii de top din Georgia: SUA anunţă sancţiuni pentru subminarea democraţiei

Spread the love

SUA au anunţat sancţiuni financiare severe şi interdicţii de călătorie pentru oficiali de top din guvernul georgian, în urma reprimării protestelor faţă de legea „agenţilor străini”.

Lovitură pentru oficialii de top din Georgia: SUA anunţă sancţiuni pentru subminarea democraţiei Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat că şeful Departamentului de operaţiuni speciale, Zviad Kharazishvili, şi adjunctul său, Mileri Lagazauri, sunt complici la „încălcări grave ale drepturilor omului”, scrie POLITICO.

Cei doi sunt acuzaţi că au ordonat forţelor de securitate care să folosească forţa împotriva protestatarilor şi să răpească personalităţi ale opoziţiei în timpul demonstraţiilor paşnice din luna mai, după adoptarea legii „agenţilor străini”.

Vezi mai multe articole din categoria externe În plus, vor fi impuse restricţii privind vizele pentru mai mult de 60 de georgieni şi familiile acestora din cauza complicităţii lor la „subminarea democraţiei în Georgia”.

Printre cei vizaţi s-ar afla inclusiv oficiali guvernamentali „care au abuzat de puterea lor pentru a restricţiona libertăţile fundamentale ale poporului georgian”.

În luna mai, partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat o lege privind „agenţii străini”, despre care se spune că ar favoriza interesele Rusiei.

Măsura a fost contestată de către mulţi cetăţeni georgieni, care au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestei legi.

În plus, UE a anunţat o serie de sancţiuni în urma adoptării, printre care îngheţarea procesului de aderare a Georgiei la blocul comunitar, după ce ţara a obţinut statutul de candidat la sfârşitul anului trecut.

Totodată, UE a anunţat în luna iunie că va reduce relaţiile la nivel înalt cu oficialii georgieni, iar în luna iulie a suspendat un ajutor de 30 de milioane de euro destinat armatei ţării.

Legea adoptată prevede ca ONG-urile şi mass-media susţinute de Occident să fie catalogate drept „agenţi străini” şi ar interzice efectiv reprezentarea publică a relaţiilor homosexuale.

Lasă un răspuns