Războiul din Ucraina, ziua 937.
ISW: Armata ucraineană are nevoie de o creştere a armelor mecanizate pentru a spori capacităţile de luptă / Marea Britanie nu va permite Ucrainei să lovească ţinte din Rusia fără acordul SUA Fiecare ţară NATO va putea lua o decizie individuală cu privire la posibilitatea de a permite Ucrainei să utilizeze arme occidentale pentru lovituri cu rază lungă de acţiune în Rusia, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de radio LBC din Marea Britanie, scrie Kyiv Independent.
El a subliniat importanţa consultărilor în privinţa unor astfel de decizii.
„Este de competenţa fiecărui aliat să ia aceste decizii, dar este important să ne consultăm îndeaproape cu privire la aceste aspecte”, a declarat Stoltenberg.
Vezi mai multe articole din categoria externe Preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev i-a spus cancelarului german Olaf Scholz în timpul unei vizite la Astana pe 16 septembrie că „Rusia nu poate fi învinsă în sens militar”, notează Kyiv Independent.
De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, Kazahstanul a refuzat să renunţe la relaţia sa de lungă durată cu Moscova.
„Este un fapt că Rusia nu poate fi învinsă în sens militar”, i-a spus Tokayev lui Scholz, în ceea ce a fost unul dintre cele mai clare exemple ale abordării pragmatice a Kazahstanului faţă de Rusia în contextul invaziei pe scară largă a Ucrainei.
Marea Britanie nu va permite Ucrainei să lovească ţinte ruseşti cu arme cu rază lungă de acţiune fără acordul SUA, deoarece utilizarea sistemelor de ghidare americane este esenţială în această chestiune, relatează publicaţia The Times, citată de Ukrainska Pravda.
Preşedintele Zelenski a îndemnat atât Marea Britanie, cât şi SUA să îşi depăşească „teama” şi să dea dovadă de „determinare” în această chestiune.
Armata ucraineană are nevoie de o creştere a armelor mecanizate, în special vehicule blindate de transport de trupe (APC), vehicule de luptă ale infanteriei Bradley şi tancuri, pentru a spori capacităţile de luptă, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă raportare.
Forţele ucrainene au rezolvat, parţial, problema lipsei de muniţie de artilerie, cauzată de întârzierile în acordarea ajutorului occidental, prin utilizarea dronelor FPV pentru a contracara atacurile infanteriei şi ale vehiculelor blindate ruseşti, scrie Ukrainska Pravda.
De asemenea, Ucraina a început să crească producţia internă de obuze de artilerie de 155 mm în timpul războiului, iar începând din 2022, Ucraina a depus eforturi pentru a-şi extinde producţia de vehicule blindate, inclusiv APC-uri, dar este încă incapabilă să producă tancuri complete.