Liderul CDU şi-a anunţat candidatura la funcţia de cancelar al Germaniei. Friedrich Merz, favorit în cursa împotriva lui Olaf Scholz

Spread the love

Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a anunţat marţi că va candida pentru funcţia de cancelar la următoarele alegeri federale din Germania.

„Vom intra împreună în anul electoral federal 2025 cu intenţia fermă de a prelua din nou responsabilitatea conducerii ţării noastre”, a declarat Merz în faţa reporterilor, conform Politico.

Pe baza sondajelor actuale, care arată că CDU conduce cu 32%, cu mult înaintea oricărui alt partid, Merz e favorit pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei.

Vezi mai multe articole din categoria externe De când a devenit preşedintele partidului, în 2022, Merz a dus formaţiunea politică semnificativ spre dreapta în ceea ce priveşte migraţia, marcând o îndepărtare de politicile migratorii mai liberale ale fostului cancelar al CDU, Angela Merkel.

Din opoziţie, Merz a împins actualul guvern de stânga al cancelarului Olaf Scholz să adopte politici mult mai dure privind migraţia.

Merz a apărut marţi alături de Markus Söder, premierul Bavariei şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), un partid înfrăţit cu CDU.

Söder, despre care se credea că este principalul concurent al lui Merz pentru poziţia de candidat conservator la funcţia de cancelar, şi-a exprimat în trecut frustrarea faţă de politicile CDU sub conducerea lui Merkel.

„Realinierea fundamentală a CDU pe tema migraţiei a vindecat rana dintre CDU şi CSU”, a declarat Söder.

„Poate că a fost, de asemenea, o rană care a provocat supărare în rândul multor oameni din Germania”.

La rândul său, Merz a descris succesul CDU ca fiind esenţial pentru menţinerea politicii centriste în Germania, în special pe măsură ce partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) – aflat acum pe locul al doilea în sondaje, cu 19% la nivel naţional – devine tot mai puternic.

„În unele părţi ale ţării noastre, CDU/CSU este ultimul partid popular major rămas din centrul democratic”, a declarat Merz.

„Acest lucru este valabil în special pentru Germania de Est, dar şi pentru întreaga Germanie.

Avem o mare responsabilitate aici, în centrul politic al ţării noastre.

” Partidele aflate la guvernare, Partidul Social-Democrat (SPD), formaţiunea ecologistă Alianţa ’90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP), sunt în scădere în sondaje.

Lasă un răspuns