Ucraina primeşte un nou lot de avioane F-16 din Danemarca

Spread the love

Danemarca va livra mai multe avioane F-16 Ucrainei în lunile rămase din 2024, conform unui anunţ făcut de ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, după vizita de la Kiev.

Ucraina primeşte un nou lot de avioane F-16 din Danemarca Guvernul danez a anunţat că va transfera un nou lot de avioane de luptă F-16 către Ucraina în lunile rămase din 2024, conform declaraţiilor făcute de ministrul apărării, Troels Lund Poulsen, scrie The Kyiv Independent.

Poulsen a făcut acest anunţ după ce a vizitat Kievul, duminică.

Danemarca a promis Ucrainei un total de 19 avioane F-16, dar nu a dat detalii despre numărul exact al aeronavelor deja livrate sau care anume vor fi incluse în noul lot, invocând motive de Securitate.

Vezi mai multe articole din categoria externe Primele avioane F-16, de producţie americană, au fost livrate Ucrainei în luna iulie a acestui an, la un an după ce Danemarca, Olanda şi alte ţări, au lansat o coaliţie pentru a sprijini Kievul cu avioane de luptă.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a confirmat la sfârşitul lunii august că primele F-16 livrate au inclus şi aeronave daneze.

Până acum, Ucraina a folosit F-16 pentru a intercepta atacuri aeriene ruseşti, dar a pierdut deja un avion într-o astfel de misiune.

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de cel puţin 128 de avioane F-16 pentru a combate eficient forţele aeriene ruse.

Pe lângă cele 19 aeronave promise de Danemarca, Ucraina va primi 24 de avioane din Olanda, 6 din Norvegia şi 30 din Belgia.

Lasă un răspuns