Războiul din Ucraina, ziua 936.
Avion rusesc detectat lângă Alaska pentru a treia oară într-o săptămână / Atac masiv cu drone asupra Kievului Premierul italian Giorgia Meloni a declarat că sprijină decizia aliaţilor de a da undă verde Ucrainei, adăugând că Italia se angajează să se asigure că Ucraina poate intra în negocieri de pace cu Rusia în „cele mai bune condiţii”.
Vezi mai multe articole din categoria externe Fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor, se pronunţă cu privire la viitoarele alegeri prezidenţiale şi la modul în care acestea ar putea determina în mod drastic sprijinul Americii pentru Ucraina.
Ministrul polonez de externe Sikorski a declarat că legea ar fi trebuit adoptată atunci când existau „mulţi voluntari” pentru a servi în armată, iar „oamenii se simţeau ameninţaţi personal.
” Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat, la 16 septembrie, o lege privind formarea unei ramuri separate a forţelor armate ucrainene, dedicată sistemelor fără pilot.
Din 2022, Rusia şi partenerii săi au vândut cereale furate din teritoriile ocupate ale Ucrainei în valoare de aproape un miliard de dolari, relatează The Wall Street Journal.
Această „afacere” are o reţea largă de clienţi, care include firmele responsabile pentru invazia rusă din Ucraina, precum şi o companie legată de Garda Revoluţionară Iraniană, omul de afaceri din Crimeea Mykhailo Hanaga, care cooperează cu Siria şi Israel prin intermediul companiei sale Agro-Fregat LLC, şi o companie care face comerţ cu Emiratele Arabe Unite.
În prima jumătate a anului 2024, ruşii au trimis din Mariupol 15 nave cu 81 000 de tone de grâu în Turcia.
Autorităţile turce spun că au interzis accesul navelor din terminalele ucrainene ocupate şi cooperează cu Kievul pentru a bloca comerţul ilegal.
Danemarca va livra încă un lot de avioane F-16 Kievului, potrivit ministrului Apărării al ţării, Troels Lund Poulsen.
Numărul de aeronave este clasificat din motive de securitate.
Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei a raportat că forţele ruse continuă să folosească teritoriul Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) pentru a staţiona personal militar şi a stoca muniţie şi explozibili, relatează Ukrainska Pravda.
„Datorită informaţiilor furnizate de rezistenţa subterană ucraineană şi de cetăţenii îngrijoraţi, a fost posibil să se estimeze că până la 1 300 de membri ai Gărzii Naţionale Ruse sunt staţionaţi la ZNPP.
De dragul deghizării, unii invadatori de serviciu folosesc uniformele gărzii paramilitare a ZNPP, nu ale Gărzii Ruse.
” Regiunile Doneţk şi Sumî din Ucraina au fost afectate de incendii masive de pădure, cauzate de bombardamentele armatei ruse.
În ultimele zile, salvatorii din ambele regiuni au fost mobilizaţi pentru a stinge flăcările, care s-au extins rapid din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
În regiunea Doneţk, incendiul a fost amplificat de atacurile aeriene ruseşti asupra oraşului Lyman, provocând o situaţie de urgenţă în care aproximativ 240 de hectare de pădure au fost afectate, conform relatărilor Ukrinform.
Salvatorii, împreună cu personalul garnizoanelor din Doneţk şi Zaporojia, au lucrat pentru a controla incendiul, utilizând drone pentru monitorizarea situaţiei şi asigurându-se că pompierii sunt pregătiţi să intervină în apropierea zonelor populate.
În paralel, în regiunea Sumî, un alt incendiu masiv a izbucnit în districtul Konotop după un raid aerian rusesc.
Salvatorii au reuşit să stingă incendiul care a afectat o gospodărie privată şi a distrus clădiri rezidenţiale şi utilaje agricole.
Experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat că Rusia se va confrunta cu un deficit de arme şi resurse materiale pentru războiul său împotriva Ucrainei şi îşi va adânci dependenţa de partenerii străini în această chestiune.
Analiştii au remarcat că armata rusă se bazează în mare măsură pe recondiţionarea armelor şi echipamentelor militare din era sovietică, în special a vehiculelor blindate, pentru a menţine ritmul operaţiunilor sale ofensive în Ucraina.
Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a promis că Varşovia va începe în curând să contribuie cu fonduri la iniţiativa condusă de Cehia pentru achiziţionarea de obuze pentru Ucraina în afara UE, relatează Ukrainska Pravda.
„Există o decizie politică de a contribui, dacă memoria nu mă înşeală, cu 50 de milioane în acest an şi cu alte 50 de milioane anul viitor, şi există unele probleme tehnice, administrative şi juridice legate de agenţia guvernamentală pentru rezervele strategice”, a afirmat acesta în cadrul unui interviu pentru European Pravda.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Vladimir Putin şi liderii ca el ar putea redesena graniţele ţărilor lumii dacă Europa şi alte ţări nu rămân unite.
Într-un interviu acordat CNN, Zelenski a declarat că războiul ne-a schimbat „pe toţi” şi că cel mai important lucru este dacă războiul poate schimba Europa şi restul lumii.
„Dacă lumea nu va înţelege că trebuie să trăim în unitate, altfel Putin – sau unii tipi asemănători, ştiţi – poate împărţi lumea şi poate mânca bucăţile ei ca pe o plăcintă.
Şi de aceea avem nevoie de această unitate”, a afirmat liderul ucrainean.
Apărarea aeriană ucraineană au respins un atac „masiv” al dronelor ruseşti împotriva Kievului în primele ore ale zilei de 16 septembrie, potrivit lui Serhii Popko, şeful Administraţiei militare a oraşului Kiev, notează Kyiv Independent.
Aproape 20 de drone au fost doborâte de apărarea aeriană.
Rusia a lansat mai multe grupuri de drone de atac asupra Kievului din direcţii diferite pe parcursul nopţii.
Potrivit rapoartelor preliminare, nu au existat victime sau pagube în Kiev în urma atacului.
Două avioane militare ruseşti IL-38 au fost detectate şi urmărite în timp ce operau în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska pe 14 septembrie, marcând al treilea astfel de incident într-o săptămână, a raportat Comandamentul nord-american de apărare aerospaţială (NORAD) pe 15 septembrie, scrie Kyiv Independent.
Avioanele ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au încălcat spaţiul aerian american sau canadian.
De asemenea, aceste zboruri „nu sunt văzute ca o ameninţare”.