LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 934. Activiştii cer Bundestagului să recunoască deportarea tătarilor din Crimeea drept genocid / Kievul şi Varşovia raportează formarea Legiunii ucrainene în Polonia

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 934.

Activiştii cer Bundestagului să recunoască deportarea tătarilor din Crimeea drept genocid / Kievul şi Varşovia raportează formarea Legiunii ucrainene în Polonia Miniştrii de externe ai Ucrainei şi Poloniei, Andrii Sybiha şi Radosław Sikorski, au discutat în cadrul unei conferinţe de vineri despre progresele înregistrate în crearea Legiunii ucrainene pe teritoriul polonez, notează Ukrainska Pravda.

Potrivit ministrului ucrainean de externe Sybiha, formarea Legiunii ucrainene, prevăzut de acordul bilateral de securitate semnat de către cele două ţări, necesită „măsuri practice adecvate prin intermediul ministerelor apărării”.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Acestea se află acum în faza de finalizare şi, dat fiind că este o chestiune sensibilă, după ce măsurile pregătitoare necesare vor fi finalizate, acest proiect va intra în practică”, a adăugat Sybiha.

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) a decis să anuleze toate proiecţiile ulterioare ale filmului documentar „Russians at War”, conform unei declaraţii publicate la 12 septembrie, scrie Kyiv Post.

Filmul, regizat de Anastasia Trofimova, a fost proiectat la începutul lunii septembrie la Festivalul de Film de la Veneţia, unde a fost denunţat de guvernul ucrainean ca fiind o operă flagrantă de propagandă.

Canada susţine dreptul Ucrainei de a lovi obiective militare de pe teritoriul Rusiei cu arme cu rază lungă de acţiune, anunţă premierul canadian Justin Trudeau, potrivit Ukrinform.

„Canada sprijină pe deplin utilizarea de către Ucraina a armamentului cu rază lungă de acţiune pentru a preveni şi a interzice capacitatea continuă a Rusiei de a degrada infrastructura civilă ucraineană şi, mai ales, de a ucide civili nevinovaţi în războiul lor nedrept”, a declarat el.

Trudeau a subliniat că „Ucraina trebuie să câştige acest război împotriva Rusiei” şi a promis sprijin suplimentar ţării.

Activiştii strâng voturile oamenilor pentru o petiţie adresată Bundestagului (Parlamentului german) pentru a recunoaşte deportarea tătarilor din Crimeea în 1944 drept genocid, informează Ukrinform.

Petiţia a fost iniţiată de Centrul Cultural Crimeean „KERMEN” (Krimer-Kulturzentrum „KERMEN”), cu sediul în Germania.

La 18 mai 1944, din ordinul lui Stalin, populaţia indigenă din Crimeea, Crimeenii (tătarii din Crimeea), au fost deportaţi cu forţa.

Peste 46% dintre crimeeni (tătari din Crimeea) au murit în primii ani ai deportării din cauza foametei, a bolilor, a muncii grele şi a condiţiilor de viaţă inumane.

Lasă un răspuns