Războiul din Ucraina, ziua 933. Rusia ocoleşte sancţiunile pentru a importa piese de avion din Occident / Piloţii ucraineni încep antrenamentele pe F-16 în România / Bloomberg: Atacurile ruseşti asupra reţelei electrice din Ucraina cresc riscurile nucleare

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 933.

Bloomberg: Atacurile ruseşti asupra reţelei electrice din Ucraina cresc riscurile nucleare / SBU şi Poliţia Naţională arestează suspecţi pentru atacuri prin incendiere în Kiev în numele Rusiei Rachetele ATACMS cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA sunt „inutile” în Ucraina din cauza cantităţii lor limitate şi a restricţiilor privind atacurile unor ţinte de pe teritoriul Rusiei impuse de partenerii occidentali, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în cadrul unei conferinţe la Kiev.

În primăvară, SUA au început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete ATACMS, care au o rază de acţiune de până la 300 de kilometri.

Vezi mai multe articole din categoria externe Deşi aceste rachete au fost utilizate în Crimeea ocupată de Rusia, restricţiile impuse de Washington împiedică utilizarea lor pe teritoriul rus.

Kievul a făcut lobby pe lângă SUA pentru a ridica aceste restricţii, permiţând atacuri asupra bazelor aeriene şi a altor ţinte militare dincolo de graniţă.

„ATACMS în forma pe care le avem astăzi sunt inutile dacă nu le poţi folosi asupra bazele lor militare (ruseşti).

Este inutil”, a spus Zelenski.

Zelensky a adăugat că, deşi multe s-au schimbat în timpul războiului, Ucraina se confruntă în continuare cu un deficit de arme, bazându-se în mare măsură pe importuri şi asistenţă din partea partenerilor săi.

El a subliniat nevoia de mai multe obuze de artilerie de 155 mm şi 122 mm.

„Da, am început să le producem (obuze de artilerie de 155 mm), dar acest lucru nu este suficient pentru un război la scară largă.

Puteţi vedea că nici măcar volumele de producţie din întreaga Europă nu sunt suficiente pentru a acoperi acest decalaj pentru un război terestru de o asemenea amploare”, a declarat preşedintele.

El a subliniat, de asemenea, lipsa sistemelor de apărare aeriană, în special a sistemelor Patriot fabricate în SUA, şi lipsa continuă de rachete necesare pentru apărarea aeriană.

„Nu putem face presiuni asupra SUA; le suntem recunoscători.

Cu toate acestea, dacă vorbim despre HIMARS, ATACMS şi alte mijloace care pot doborî cu precizie (ţinte aeriene) şi distruge inamicul, trebuie să creştem producţia mai degrabă decât să limităm numărul”, a declarat preşedintele Ucrainei.

„Nu există nicio modificare în poziţia noastră cu privire la furnizarea de capabilităţi de atac cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina, pentru a fi utilizate în interiorul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.

„Nu m-aş aştepta la niciun anunţ major în această privinţă”, în urma discuţiilor de vineri dintre preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a spus Kirby, conform Reuters.

Pentru moment, Kievul nu are permisiunea publică a aliaţilor occidentali de a lansa acest tip de rachete asupra unor ţinte din Rusia.

Preşedintele SUA, Joe Biden, urma să discute despre posibilitatea ridicării restricţiilor cu premierul Marii Britanii, Keir Starmer, în timpul vizitei sale la Casa Albă de vineri.

„Viteza rachetelor Storm Shadow este cea care le face atât de utile, dronele noastre sunt mult mai lente”, a declarat Roman Kostenko, un comandant militar ucrainean care prezidează comisia de apărare a parlamentului ucrainean, pentru Financial Times.

„Finlanda va livra mai mult material de apărare Ucrainei.

Preşedintele Republicii a decis în această privinţă, la propunerea guvernului, la 13 septembrie 2024”, se arată în mesaj, conform unui comunicat al serviciului de presă al Ministerului Apărării din Finlanda, citat de Ukrinform.

Costul estimat al pachetului este de 118 milioane euro, valoarea totală a ajutorului militar furnizat de Finlanda de la începutul războiului ajungând la 2,3 miliarde euro.

Rusia ar folosi drone Garpiya-A1 produse cu piese chinezeşti, conform unor surse europene, citate de Reuters.

Rusia ar fi început producţia dronelor kamikaze Garpiya-A1 în 2023, folosind motoare şi alte componente chinezeşti, conform unor surse dintr-o agenţie europeană de informaţii şi documente obţinute de Reuters în exclusivitate.

Dronele ar fi produse de IEMZ Kupol, subsidiară a producătorului de armament rus Almaz-Antey.

Conform documentelor analizate de Reuters, Rusia ar fi produs mai bine de 2.

500 de drone Garpiya între iulie 2023 şi iulie 2024.

În ciuda sancţiunilor internaţionale, Rusia a reuşit să importe anvelope pentru aeronave în valoare de 30 de milioane de dolari de la producători occidentali şi alţi furnizori străini anul trecut, a raportat The Guardian pe 12 septembrie.

Raportul, provenit de la o agenţie ucraineană, dezvăluie că Rusia a folosit intermediari pentru a eluda restricţiile şi a asigura aceste componente esenţiale.

Piloţii ucraineni au ajuns la baza aeriană Borcea din România acum câteva zile pentru a începe antrenamentele pe aeronavele F-16 olandeze, potrivit informaţiilor furnizate pe 12 septembrie.

În prezent, aceştia se concentrează pe familiarizarea cu detaliile tehnice ale avioanelor F-16 în cadrul instruirii la sol.

În ultimele 24 de ore, atacurile ruseşti din întreaga Ucraină au provocat moartea a cel puţin 10 persoane şi rănirea altor 41, conform rapoartelor autorităţilor regionale din 13 septembrie.

Printre victime se numără lucrători umanitari şi echipe de intervenţie.

Lasă un răspuns