Pieţele de antichităţi din China, sub supravegherea strictă a autorităţilor

Spread the love

Cenzura îngrădeşte cercetările istorice în China, afectând accesul la documentele din perioada Revoluţiei Culturale.

Pieţele de antichităţi din China, sub supravegherea strictă a autorităţilor Pieţele de antichităţi şi vechituri din China, odată surse valoroase de documente istorice, sunt acum sub o supraveghere tot mai strictă.

La Panjiayuan, cea mai mare piaţă de antichităţi din Beijing, printre statuetele lui Mao şi cărţile de ocazie, se găsesc, de asemenea, afişe care avertizează împotriva vânzării de publicaţii care conţin secrete de stat sau „propagandă reacţionară”, scrie Reuters.

Vezi mai multe articole din categoria externe Măsurile sunt văzute de istorici drept o ameninţare la adresa cercetării independente în China.

Deşi preşedintele Xi Jinping a invitat în 2023 zeci de mii de studenţi americani să studieze în China, accesul la documentele istorice, în special cele referitoare la Revoluţia Culturală (1966-1976), este din ce în ce mai limitat.

Perioada cu pricina este una sensibilă pentru Partidul Comunist Chinez, care controlează strict narativele oficiale şi informaţiile disponibile.

Istoricul Daniel Leese, de la Universitatea Freiburg, consideră că această cenzură accentuată face aproape imposibilă descoperirea de documente valoroase.

Cenzura s-a intensificat în timpul mandatului lui Xi Jinping, iar noile legi de securitate naţională şi anti-spionaj au complicat accesul la materialele neoficiale.

În ciuda opreliştilor, cercetătorii chinezi continuă să caute modalităţi de a studia istoria recentă a ţării.

Lasă un răspuns