Zelenski critică iniţiativa de pace Brazilia-China, considerând-o „distructivă” pentru Ucraina Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat iniţiativa de pace propusă de Brazilia şi China, numind-o „distructivă” într-un interviu publicat pe 12 septembrie de outletul brazilian Metropoles, informează The Kyiv Independent.
Zelenski a declarat că există două opţiuni clare: „Susţii războiul sau nu îl susţii.
Dacă nu îl susţii, atunci ajută-ne să oprim Rusia.
” El a subliniat că a face compromisuri în faţa agresiunii ruse, cum ar fi cedarea teritoriului şi ignorarea suferinţei poporului ucrainean, nu este o opţiune, considerând iniţiativa drept o simplă declaraţie politică fără valoare practică.
Vezi mai multe articole din categoria externe Planul de pace propus de Brazilia şi China, lansat în mai, includea şase puncte ce solicitau ambele părţi, Rusia şi Ucraina, să evite „escaladarea ostilităţilor” şi „provocările”.
Acest plan a fost lansat ca o alternativă la formula de pace în zece puncte a Ucrainei, care a inclus un summit global pentru pace în Elveţia în iunie.
China nu a participat la summit, în ciuda invitaţiei, iar reprezentantul brazilian prezent nu a semnat comunicatul final.
Documentul a fost sprijinit în principal de partenerii tradiţionali ai Ucrainei din Occident, arătând că Ucraina a avut puţin succes în atragerea suportului din partea Sudului Global.
Zelenski a criticat lipsa de respect pentru Ucraina şi integritatea sa teritorială, subliniind că iniţiativa nu a cerut nimic de la Rusia.
El a oferit să discute propunerile cu liderii chinezi şi brazilieni, întrebând de ce aceştia s-au poziţionat într-un loc neutru în conflict.
Moscova a acceptat anterior Brazilia şi China ca posibili intermediari pentru discuţii de pace, dar cele două ţări au evitat să adopte o poziţie clară în conflict, China fiind un sprijin economic cheie pentru Rusia.
În prezent, nu au existat negocieri directe între Ucraina şi Rusia de la începutul conflictului, din anul 2022.
Rusia a cerut ca Ucraina să cedeze teritorii ocupate şi să renunţe la alte terenuri ca condiţie pentru discuţii, în timp ce formula de pace a Ucrainei include retragerea completă a Rusiei din ţară.