Peste 3.000 de oameni, prezenţi la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu

Spread the love

  Peste 3.

000 de oameni au fost prezenţi duminică, 8 septembrie, la Serbările Naţionale de la Ţebea, desfăşurate în cimitirul din localitate în memoria eroului naţional Avram Iancu, de la a cărui naştere s-au împlinit anul acesta 200 de ani.

 Manifestările comemorative au început duminică dimineaţa la biserica din cimitirul de la Ţebea, cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de înalţi ierarhi bisericeşti, urmată de o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu şi depunerea de coroane de flori la mormântul acestuia.

„Avram Iancu a dorit şi a luptat jertfelnic pentru fericirea celor mulţi.

Motiv pentru care şi este considerat erou naţional şi el trebuie să fie model vrednic de urmat, nu doar pentru conducători, aşa cum am crede noi, ci pentru fiecare dintre români.

În curgerea acestui an au fost aleşi şi încă se vor mai alege conducătorii ţării.

Pentru a avea conducători buni, aşa cum ne dorim cu toţii, întreg poporul român să cerem cu stăruinţă ajutorul lui Dumnezeu.

Pentru ca aleşii să fie dăruiţi cu înţelepciune şi luminare a minţii, să fie iubitori de patrie şi neam, precum Iancu, şi mai ales să fie jertfitori pentru a contribui substanţial la binele comun şi pentru a aduce un strop de fericire în viaţa vremelnică a celor mulţi.

Pentru ca răsplata lor să fie dobândirea fericirii celei adevărate în împărăţia lui Dumnezeu.

Veşnică să-i fie pomenirea din neam în neam eroului nostru naţional, Avram Iancu!”, a spus, în cuvântul său, PS Nestor, episcopul Devei şi Hunedoarei.

 La manifestări au fost prezenţi parlamentari, lideri politici, reprezentanţi ai instituţiilor administrative ale statului din judeţul Hunedoara şi cele învecinate, delegaţi ai partidelor politice şi instituţiilor deconcentrate ale statului.

La finalul depunerii coroanelor de flori a avut loc o defilare a gărzii de onoare, iar de la ora 14:30 pe scena în aer liber de la Ţebea urcă nume importante ale folclorului românesc, într-un spectacolul organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara prin Centrul de Cultură şi Artă.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi.

De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google News CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns