Premierul britanic vizitează Irlanda, în încercarea de a reface relaţiile

Spread the love

Keir Starmer vizitează Irlanda pentru prima dată în calitate de prim-ministru britanic, vizita fiind văzută ca o oportunitate de îmbunătăţire a relaţiilor post-Brexit cu Irlanda şi UE.

Premierul britanic vizitează Irlanda, în încercarea de a reface relaţiile Keir Starmer face sâmbătă prima vizită oficială în Irlanda, în calitate de prim-ministru.

În plus, aceasta este prima vizită, în cinci ani, în această ţară a unui premier britanic şi are ca scop îmbunătăţirea relaţiile dintre Regatul Unit şi vecinii săi din Uniunea Europeană, scrie Reuters După ce Partidul Laburist a câştigat alegerile din iulie, Starmer şi noul guvern au căutat să consolideze relaţia cu ţările UE, în special cu Irlanda, prin relegarea legăturile diplomatice şi comerciale, fără a modifica bazele Brexit-ului.

Vezi mai multe articole din categoria externe Referendumul din 2016, care a decis ieşirea Marii Britanii din UE, a tensionat relaţiile anglo-irlandeze, în special din cauza regulilor comerciale referitoare la Irlanda de Nord.

De altfel, Starmer a găzduit deja o întâlnire cu omologul său irlandez, Simon Harris, în iulie, după alegeri, întâlnire privită ca oportunitate de resetare a relaţiile bilaterale.

„Relaţia noastră nu şi-a atins niciodată adevăratul potenţial, dar vreau să schimb acest lucru.

Avem ocazia să mergem mai departe pentru a ne asigura că parteneriatul nostru îşi atinge pe deplin scopul”, a declarat Starmer înaintea vizitei.

Cei doi lideri vor discuta cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi vor participa la un meci de fotbal între Irlanda şi Anglia.

Lasă un răspuns