Nava spaţială Starliner, de la Boeing, aterizează pe Pământ fără astronauţi

Spread the love

Andreea Tobias După o vară agitată, nava spaţială Starliner, a celor de la Boeing, a ajuns în sfârşit acasă, iar astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams au rămas pe staţia spaţială.

Nava spaţială Starliner, de la Boeing, aterizează pe Pământ fără astronauţi Capsula s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională, fără astronauţi la bord, vineri, la ora 18.

04 ET, apoi a petrecut aproximativ şase ore zburând înapoi spre Pământ.

Starliner a aterizat cu succes la portul spaţial White Sands din New Mexico la ora 12.

01 a.

m.

ET.

Imaginile NASA au arătat capsula străbătând cerul nopţii înainte ca două seturi de paraşute să se deschidă pentru a o încetini.

Şase airbaguri de aterizare au fost, de asemenea, desfăşurate sub nava spaţială pentru a amortiza aterizarea.

Vezi mai multe articole din categoria externe Pentru Boeing, întoarcerea cu succes a Starliner a fost dulce-amară.

Călătoria de întoarcere fără probleme a capsulei sugerează că cei doi astronauţi NASA pe care i-a transportat la staţia spaţială ar fi putut zbura acasă în siguranţă cu nava spaţială.

Dar problemele cu propulsoarele Starliner şi scurgerile de heliu, ambele detectate la scurt timp după lansare, au determinat oficialii de vârf ai agenţiei să decidă să apeleze la SpaceX pentru zborul de întoarcere, confom NBC News.

Starliner i-a lansat pe astronauţii NASA Butch Wilmore şi Suni Williams spre staţia spaţială la începutul lunii iunie, în primul zbor de testare al capsulei cu echipaj – o misiune care ar fi trebuit să dureze aproximativ opt zile.

În schimb, Starliner a rămas în spaţiu timp de luni de zile, în timp ce inginerii de la sol evaluau cum să o aducă în siguranţă înapoi pe Pământ.

După săptămâni de teste şi analize, NASA a stabilit că sistemul de propulsie al capsulei părea stabil, dar problemele cu propulsoarele reprezentau un risc prea mare pentru ca Starliner să se întoarcă cu un echipaj.

Wilmore şi Williams vor rămâne pe staţia spaţială până în noul an, apoi se vor întoarce în februarie cu o capsulă SpaceX.

 

Lasă un răspuns