Gabriel Negreanu Prim-ministrul israelian Netanyahu a mulţumit României pentru disponibilitatea de a contribui la eforturile de eliberare a ostaticilor, inclusiv a celor cu cetăţenie română, şi pentru oferta sa de a sprijini efortul umanitar.
Netanyahu a mulţumit României pentru disponibilitatea de a contribui la eforturile de eliberare a ostaticilor, inclusiv a celor cu cetăţenie română UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe transmite că de la începutul conflictului, început prin atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie 2023, au fost şase persoane cu cetăţenie română ostatice în Fâşia Gaza (dublă cetăţenie româno-israeliană).
Din cele şase persoane, trei sunt decedate, două au fost eliberate la schimbul de ostatici şi a mai rămas o persoană.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul afacerilor externe, Israel Katz, ministrul economiei, Nir Barkat, şi un reprezentant al Consiliului Naţional de Securitate s-au întâlnit astăzi, la Cabinetul Prim-ministrului din Ierusalim, cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naţionale, Angel Tilvar, şi ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan-Radu Oprea.
Vezi mai multe articole din categoria politic „Sunt primul şef de Guvern care a venit în Israel imediat după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 pentru a-mi exprima solidaritatea faţă de prietenii noştri israelieni.
La fel ca atunci, şi acum România rămâne alături de Israel, un partener strategic important al ţării noastre în regiunea Orientului Mijlociu extins.
România condamnă cu fermitate atacurile teroriste asupra Israelului şi face apel la toate părţile implicate să contribuie la restabilirea securităţii şi încheierea unui acord de încetare a focului.
În acest sens, România susţine eforturile SUA şi ale partenerilor externi din regiune, în vederea încheierii unui acord de încetare a focului şi eliberării tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Executivului.
„M-am bucurat să remarc prietenia şi deschiderea premierului Statului Israel, Benjamin Netanyahu faţă de România şi, mai ales, faţă de aprofundarea cooperării economice.
Avem o colaborare economică dinamică datorită proiectelor concrete în domeniile industriei de apărare şi alimentare, precum şi intereselor comune pentru sectoare de vârf precum tehnologia informaţiilor, comunicaţii, cercetare-dezvoltare.
Miniştrii români şi israelieni vor discuta în detaliu realizarea acestor proiecte”, a menţionat premierul român.
Situaţia de securitate din regiune a fost o altă temă a întrevederii.
România va continua să pledeze ferm pentru eliberarea tuturor ostaticilor şi va sprijini în acest sens eforturile Statului Israel şi ale altor parteneri internaţionali pentru eliberarea acestora din Fâşia Gaza, inclusiv a celor cu dublă cetăţenie româno-israeliană sau cu origini româneşti”, a subliniat prim-ministrul.
„România este preocupată de o posibilă extindere regională a conflictului.
Ne exprimăm susţinerea faţă de dreptul Statului Israel la autoapărare împotriva ameninţărilor teroriste.
Subliniem, totodată, importanţa respectării dreptului internaţional, a celui umanitar şi necesitatea protejării tuturor civililor.
Eforturile României sunt materializate prin transmiterea de ajutoare umanitare populaţiei civile din Fâşia Gaza şi disponibilitatea de a prelua copii din această regiune pentru tratament în spitalele româneşti”, a punctat Ciolacu.
În timpul întrevederii cu omologul israelian, şeful Executivului a reiterat poziţia României pentru o pace justă şi susţinerea soluţiei celor două state, bazată pe dreptul internaţional şi pe rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.