LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 924. Schimbări majore în guvernul Ucrainei / Planul „surpriză” al lui Trump pentru încheierea războiului / Kremlin: Ameninţarea Occidentului impune schimbarea doctrinei nucleare

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 924.

Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nedeterminat teritoriul rusesc cucerit / Schimbări majore în guvernul Ucrainei Doi cercetători americani susţin că au identificat locul probabil de lansare în Rusia a 9M730 Burevestnik, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară pe care preşedintele Vladimir Putin a salutat-o ca fiind „invincibilă”, relatează agenţia Reuters, citată de Kyiv Independent.

Locul este adiacent unei instalaţii de stocare a focoaselor nucleare cunoscută sub numele de Vologda-20 sau Chebsara, situată la aproximativ 475 km nord de Moscova.

Vezi mai multe articole din categoria externe Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba – care şi-a depus demisia miercuri – consideră că este posibil ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO înainte de summitul Alianţei din Olanda din 2025.

Kuleba a precizat, în cadrul unui interviu pentru CNN, că nu este vorba despre o aderare imediată la Alianţă, ci mai degrabă despre o invitaţie care ar trimite un semnal de claritate şi certitudine politică.

„Pentru noi, problema invitaţiei este încă pe masă, aducem acest punct în discuţiile cu aliaţii noştri, în primul rând cu Statele Unite”, a afirmat acesta.

  Bilanţul atacului rusesc asupra oraşului Poltava a crescut la 53 de morţi, mai multe persoane fiind căutate sub dărâmături, anunţă Svitlana Rybalko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei în regiunea Poltava.

Echipele de intervenţie continuă să îndepărteze dărâmăturile după greva rusească din 3 septembrie asupra oraşului Poltava, unde 13 persoane ar putea fi prinse sub dărâmături.

Statele Unite nu şi-au schimbat poziţia cu privire la loviturile Ucrainei în profunzimea teritoriului rus cu ajutorul armelor furnizate de SUA, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, relatează Ukrainska Pravda.

„În ceea ce priveşte orice modificări ale politicii noastre, eu nu voi avea nimic de oferit [ca informaţie despre o schimbare de poziţie a SUA].

Din nou, nu a existat nicio schimbare (cu privire la loviturile ucrainene în interiorul Rusiei – n.

r.

)”, a subliniat Ryder.

Mai multe explozii puternice au fost auzite în Lviv în timpul alertei de raid aerian miercuri dimineaţă, relatează Ukrinform.

Cel puţin şase civili au fost răniţi, iar mai multe clădiri din apropierea gării centrale au luat foc în urma atacului.

Lviv, situat la aproximativ 540 de kilometri vest de Kiev, rămâne una dintre ţintele frecvente ale atacurilor ruseşti cu drone şi rachete.

Oraşul se află la aproximativ 70 de kilometri est de graniţa cu Polonia.

Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriul rusesc cucerit în invazia surpriză din regiunea de frontieră Kursk, luna trecută, a declarat Volodimir Zelenski pentru NBC News.

Preşedintele ucrainean a declarat într-un interviu exclusiv că deţinerea teritoriului face parte integrantă din „planul său de victorie” pentru a-l forţa pe Vladimir Putin să vină la masa negocierilor şi să pună capăt războiului.

El a spus că va prezenta propunerea partenerilor internaţionali, inclusiv SUA.

Părând apoi să confirme că trupele ucrainene se vor retrage în cele din urmă, Zelenski a declarat că Ucraina nu are „nevoie de teritoriul lor”.

„Nu vrem să aducem acolo modul nostru de viaţă ucrainean”, a spus el.

 

Lasă un răspuns