LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 923. Zelenski: Rusia nu a avansat în apropiere de Pokrovsk în ultimele 2 zile / Ruşii avariază din nou linia electrică de la centrala nucleară Zaporojie / Atac cu rachete balistice în Poltava: Cel puţin 49 de morţi şi peste 200 de răniţi

Spread the love

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto Numărul persoanelor ucise în atacul cu rachete balistice ruseşti asupra oraşului Poltava din centrul Ucrainei a crescut la 49, potrivit unui oficial.

Şeful regional Philip Pronin a declarat pe Telegram că sunt cel puţin 49 de decese, în timp ce 219 persoane au fost rănite.

„Echipele de căutare lucrează în continuare”, a scris el.

„Durere şi tristeţe de nedescris.

Memoria eternă a celor morţi”.

Vezi mai multe articole din categoria externe Două rachete balistice au lovit o unitate de învăţământ şi o unitate spitalicească, fiind unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la începutul conflictului.

Şeful Agenţiei Nucleare a ONU, Rafael Grossi, s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unei vizite planificate la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia.

Grossi a declarat presei că situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este „foarte fragilă”.

umărul morţilor din Poltava a crescut la 47, iar 206 persoane au fost rănite, declară prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

Ea descrie atacul drept o „tragedie” şi spune că Rusia „ne ia mereu cel mai valoros lucru – viaţa”, conform BBC.

 Liderul regional din Poltava, Philip Pronin, a anunţat trei zile de doliu.

Dmitri Medvedev, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a denunţat marţi, într-o declaraţie online, mandatul CPI împotriva lui Putin drept „ilegal”, iar pe cei care ar încerca să îl pună în aplicare drept „nebuni”, scrie The Guardian.

Peste 50 de ruşi din afara ţării au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă guvernul Mongoliei să îl „reţină imediat pe Vladimir Putin la sosirea sa”.

Luni, UE şi-a exprimat îngrijorarea că mandatul CPI ar putea să nu fie executat şi a declarat că şi-a împărtăşit îngrijorarea cu autorităţile mongole.

Bombardamentele ruseşti au deteriorat din nou una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala nucleară (CN) Zaporojie, ocupată temporar de armata rusă, relatează Ukrinform.

Centrala nucleară de la Zaporojie este în prezent conectată la reţeaua electrică ucraineană printr-o singură linie electrică.

Dacă şi această linie este avariată, va apărea o situaţie de urgenţă din cauza pierderii alimentării externe a pompelor care răcesc miezul reactoarelor şi bazinele de combustibil de la ZNPP.

Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei cu trei rachete balistice Iskander-M/KN-23, o rachetă ghidată Kh-59/69 şi 35 de drone Shahed-131/136 în noaptea de 2-3 septembrie.

Forţele ucrainene au reuşit să doboare 2 drone, 6 au fost pierdute din punct de vedere al localizării şi 2 au zburat spre Rusia şi spre părţile ocupate ale regiunii Doneţk, anunţă Forţele aeriene ucrainene.

„Ca urmare a eforturilor de luptă, 27 de drone de atac Shahed-131/136 au fost doborâte, 6 au fost pierdute din punct de vedere al localizării.

Nu au fost raportate pagube sau victime.

Două drone inamice au zburat spre regiunea Belgorod din Rusia şi spre [părţi ale] regiunii Doneţk ocupate”, se arată în comunicarea oficială.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Stefanishyna, este convinsă că acum este momentul potrivit pentru a ridica problema invitării Ucrainei la NATO.

Ea a declarat acest lucru într-un interviu pentru RBC-Ucraina.

„Fără îndoială, există o cale între invitaţie şi aderare.

Cred că acum este momentul potrivit pentru a aborda această problemă.

De ce? Pentru că avem deja o anumită experienţă a acestui război ca ţară.

Cunoaştem deja toate capacităţile privind coordonarea sprijinului militar.

Trebuie să privim spre viitor şi să planificăm mai strategic.

Sunt convins că invitaţia este tocmai o oportunitate de a forma acorduri individuale cu fiecare aliat cu privire la cum va arăta aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat oficialul guvernamental.

Rafinăria de petrol Gazprom Neft din Moscova a suspendat operaţiunile la unitatea de rafinare Euro+ a uzinei în urma unui incendiu cauzat de un presupus atac ucrainean cu drone la scară largă asupra regiunii la 1 septembrie, a raportat Reuters, citând sursele sale.

Zeci de drone ar fi vizat mai multe regiuni ruseşti în cursul nopţii de 1 septembrie, inclusiv Moscova.

Situaţia în sectorul Pokrovsk din regiunea Doneţk este „dificilă”, dar trupele ruse nu au avansat în ultimele două zile, susţine preşedintele Volodimir Zelenski, citându-l pe comandantul-şef Oleksandr Sîrskîi.

Întrebat dacă a fost oportună lansarea incursiunii în Kursk, Zelenski a declarat că Rusia a redistribuit un „număr suficient de mare” de trupe din sectoarele Zaporojie şi Herson în regiunea Kursk, acolo unde forţele ucrainene au demarat o incursiune-surpriză la începutul lunii august.

La sfârşitul lunii august, Ucraina ar controla peste 1 290 de kilometri pătraţi şi 100 de aşezări, potrivit comandantului Sîrskîi.

 

Lasă un răspuns