Premierul Danemarcei afirmă că Europa trebuie să se bazeze mai puţin pe tehnologia chineză

Spread the love

Prim-ministrul Danemarcei a avertizat că Europa ar trebui să depindă mai puţin de China pentru tehnologie şi să demonstreze că a învăţat lecţiile despre dependenţa prea mare faţă de un singur furnizor, aşa cum a făcut anterior cu petrolul şi gazul din Rusia.

Mette Frederiksen i-a îndemnat pe europeni să îşi schimbe „atitudinea, modul de a privi lumea, care se bazează pe timp de pace”.

În schimb, ea a făcut apel la o mai mare conştientizare a rolului Beijingului în a permite Rusiei să îşi prelungească invazia din Ucraina.

„Nu cred că ar fi posibil ca Rusia să continue acest război la scară largă şi, în acelaşi timp, să lucreze aşa cum o face în alte zone ale lumii fără să fie ajutată de China”, a declarat Frederiksen într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

Vezi mai multe articole din categoria externe Europa trebuie să investească mai mult în tehnologia autohtonă, a adăugat premierul danez.

„Am fost prea dependenţi de gazul şi petrolul rusesc şi acum repetăm acelaşi lucru cu China în ceea ce priveşte multe tehnologii, ceea ce este o mare greşeală”.

Frederiksen, o social-democrată, a participat la forumul de securitate GLOBSEC, găzduit pentru prima dată în acest an la Praga.

Preşedintele Chinei, Petr Pavel, a subliniat, de asemenea, că „dintre toate ţările, China este în cea mai puternică poziţie pentru a pune capăt agresiunii Rusiei în Ucraina”.

Joseph Wu, secretarul general al Consiliului Naţional de Securitate din Taiwan, a declarat separat pentru FT în cadrul forumului că, mai degrabă decât să se concentreze doar pe stimularea propriei industrii, Europa ar putea reduce dependenţa de China prin construirea „unui lanţ de aprovizionare democratic şi rezistent” cu „parteneri care gândesc la fel”, precum SUA, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan.

Lasă un răspuns